‘Smart Medicijn’ Modafinil Werkt Echt, Volgens Studie

De “smart medicijn” modafinil werkt echt bij een aantal mensen, het verbeterd de prestaties bij lange complexe taken, het verbeterd ook de besluitvorming en planningsvaardigheden, volgens een nieuwe studie review. 

Modafinil, ook bekend onder merknaam Provigil, is goedgekeurd door de GGD om mensen te behandelen met slaapproblemen zoals narcolepsie. Maar het grote deel van de medicijn gebruikers – zoals studenten die het nemen om voor examens te studeren – gebruiken het illegaal, ze denken dat Modafinil helpt bij de focus. Dit ondanks het gebrek aan sterk bewijs wat aantoont dat dit ook werkelijk zo is.

Om precies te zijn werkt dit medicijn op de “hogere hersen functies die afhankelijk zijn van de bijdrage van meerdere simpele cognitieve processen.

De nieuwe studie roept ethische vraagtekens op over het gebruik van modafinil, voornamelijk wanneer het studenten een oneerlijk voordeel geven bij het leren voor een test.

Studies uit het verleden toonden gemengde resultaten over modafinil’s effect op gezonde mensen zonder slaaptekort. Echter, in de nieuwe paper, hebben de onderzoekers 24-placebo gecontroleerde studies met gezonde mensen gereviewt die zijn gepubliceerd tussen 1990 en 2014.

De studies bevatten meer dan 700 deelnemers in het totaal, en er zijn verschillende aspecten over nadenken getest, inclusief planning en besluitvorming, flexibiliteit, leervermogen, geheugen en creativiteit.

Modafinil verbeterde slechts bepaalde functie van de cognitie ontdekten de onderzoekers. Over het algemeen leek het medicijn de ‘executive functie’ te verbeteren, de vaardigheid om door nieuwe informatie te gaan en daarop gebaseerd plannen te maken.

Modafinil verbeterde ook enigszins de oplettendheid, leervermogen en geheugen ontdekten de onderzoekers.

Maar het medicijn hielp deelnemers niet consistent bij simpele aandachts-tests, ontdekten de wetenschappers. Het had “weinig effect op creativiteit en motoriek,” zeggen ze, en het had ook weinig invloed op het werk geheugen, denk-flexibiliteit of het vermogen om de aandacht te verdelen.

Modafinil heeft weinig bijwerkingen. De 70 procent van de studies die keken naar stemming en bijwerkingen vonden enkele incidenten van slapeloosheid, hoofdpijn, maagpijn of misselijkheid, allen waren ook gemeld in de placebo groepen.

“Lettend op de weinige bijwerkingen in deze gecontroleerde omgevingen kan modafinil gezien worden als cognitieve verbeteraar,” zegt Anna-Katharine, een coauteur van de studie en postdoctoraal onderzoeker bij Oxford.

“Maar, we willen benadrukken dat bij elke methode die wordt gebruikt om de cognitie te verbeteren, ethische overwegen altijd genomen moeten worden: dit is een belangrijk punt wat nog in de toekomst onderzocht moet worden,” volgens Anna-Katharine.

Bezoek deze website om meer te weten over Modafinil

http://modafinil-kopen.nl/prijzen-online/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.