3EGolf
Image default
Energie

Subsidie elektrisch rijden zakelijk

De overheid wil zakelijke rijders graag stimuleren om elektrisch te rijden. Daarom is er subsidie voor elektrische auto’s beschikbaar én zijn er andere financiële voordelen. Zelfs voor de aanschaf van jouw zakelijke laadpaal kun je subsidie ontvangen. In deze blog leg ik uit hoe dat zit.

Subsidie elektrische auto zakelijk

Net als voor particulieren is er ook voor ondernemers en non-profitinstellingen een subsidie in het leven geroepen: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Met deze regeling kun je als je aan alle voorwaarden voldoet 10% van de netto catalogusprijs als subsidie krijgen voor een 100% elektrisch voertuigcategorie N1. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs. Het subsidiebedrag is maximaal €5.000,- voor iedere bedrijfsauto.

Deze subsidie voor een elektrische auto zakelijk loopt nog tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum, houd daar dus rekening mee. Zoals bij iedere subsidie zijn er wel voorwaarden aan deze regeling verbonden. Deze vind je in de  Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Andere voordelen zakelijk elektrisch rijden

Ook op andere manieren wil de overheid elektrisch zakelijk rijden stimuleren. Rij je een auto van de zaak en rij je hierin per jaar meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je bijtelling betalen. Maar wanneer je een 100% elektrische auto hebt, is de bijtelling lager. Daarnaast zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en Motorrijtuigenbelasting (MRB). Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. 

Subsidie zakelijke laadpaal

Bij Laadpaal Today vind je laadpalen waarmee jij, je collega’s en andere bezoekers iedere elektrische auto snel en veilig kunnen opladen. Voor de aanschaf van zakelijke laadpalen zijn er soms regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar. Hiervoor kun je informeren bij je eigen gemeente.

Wanneer je investeert in een zakelijke laadpaal dan komt die investering, inclusief de installatiekosten, verder in aanmerking voor een fiscaal voordeel. Je kunt namelijk via de MIA profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Het investeringsbedrag moet dan minimaal € 2.500,- zijn. De aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

Voordelen publieke laadpaal

Voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt tijdelijk een verlaging van het belastingtarief. Het tarief over de eerste 10.000 kWh (1e schijf) die wordt geleverd aan een elektrisch voertuig, is verlaagd tot het tarief uit de 2e schijf. De tarieven vind je op de website van de Belastingdienst. Deze maatregel is nog heel 2022 van toepassing. 

3eGolf.nl