3EGolf
Image default
Auto's en Motoren

Alles wat je moet weten over de (verplichte) autoverzekering

Voor de meeste mensen geldt dat ze over één of zelfs over meerdere auto’s beschikken. Wanneer ook jij eigenaar bent van een dergelijk voertuig moet je er rekening mee houden dat je geconfronteerd zal worden met een zogenaamde verzekeringsplicht. Voor deze verzekeringsplicht geldt dat ze vooral geldt voor de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die je indekt tegen de schade die je mogelijks veroorzaakt aan derden. Ondanks het feit dat deze verzekering je heel wat zorgen kan besparen moet het gezegd dat er toch ook zeker wat nadelen aan verbonden zijn. Het afsluiten van een uitgebreidere verzekering is dan ook wellicht interessanter. In ieder geval, alles wat je moet weten over de autoverzekering ontdek je hieronder!

Welke autoverzekering is er nu eigenlijk verplicht?

Wanneer je de verschillende autoverzekeringen die op de markt terug te vinden zijn gaat vergelijken zal je tot de vaststelling komen dat de zogenaamde WA-verzekering de meest beknopte is. Voor deze autoverzekering geldt dat ze in tegenstelling tot de andere exemplaren niet beschikt over een indekking van zelf geleden schade. Met andere woorden, alleen de schade die wordt veroorzaakt aan derden is verzekerd. Dat is echter precies wat de overheid wou bewerkstelligen. Op deze manier wordt er namelijk eigenlijk voor gezorgd dat elke deelnemer aan het Nederlandse verkeer is gedekt voor schade die wordt ervaren waar hij of zij zelf niet voor verantwoordelijk is. 

Van alle autoverzekeringen die er op de markt bestaan is dus alleen de WA-verzekering bij wet verplicht. Zoveel mag ondertussen duidelijk zijn. Dat gezegd hebbende is het mogelijk dat deze verzekering en dan vooral de polisvoorwaarden waarover ze beschikt niet in lijn liggen met jouw vooropgestelde verwachtingen. Is dat inderdaad het geval? Dan is het natuurlijk zaak om uit te zoeken welke andere verzekering mogelijks wel in lijn ligt met jouw verwachtingen. 

Is de WA-verzekering voor jou voldoende of niet?

Ondanks het feit dat de WA-verzekering de enige verplichte autoverzekering is, is het helemaal niet zo dat deze verzekering ook de enige te overwegen optie is, integendeel. Indien je kiest voor het afsluiten van één van de twee meer uitgebreide verzekeringen voor auto’s zal je namelijk tot de vaststelling komen dat deze eveneens allemaal over de WA-dekking beschikken. De twee meer uitgebreidere opties waar je voor kan kiezen zijn in ieder geval de volgende:

  1. De WA + beperkt cascoverzekering;

  2. De WA+ volledige cascoverzekering; 

Voor beide hierboven vermelde verzekeringen voor auto’s geldt dat ze allemaal over de WA-dekking beschikken in de basis, maar dan wel aangevuld met nog een aantal extra dekkingen. Het gaat daarbij dan bijvoorbeeld om een dekking voor schade veroorzaakt door een explosie of door diefstal. Alleen de allrisk voegt ook nog een dekking toe voor schade die je zelf hebt veroorzaakt. 

Hoe interessant is de allrisk autoverzekering?

De allrisk autoverzekering is uiteraard een zeer populaire verzekering. Door middel van deze verzekering is het dan ook mogelijk om je auto over de hele lijn te verzekeren. Denk hierbij niet alleen aan de schade die je kan ondervinden door toedoen van derden, maar ook aan de schade die kan worden veroorzaakt door jezelf. Dit bijvoorbeeld tijdens het achteruitrijden. In ieder geval, de allrisk is beslist een interessante, optimaal dekkende verzekering voor een auto. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de premie van deze verzekering behoorlijk pittig is. 

Help, ik kan de premie van mijn autoverzekering niet betalen!

De premie van de autoverzekering is dus eigenlijk een noodzakelijk kwaad waar je rekening mee moet houden. Het feit dat minstens de WA-verzekering bij wet is verplicht zorgt er namelijk voor dat je niet om het betalen van de premie heen kan. Bovendien zal je tot de vaststelling komen dat je vaak te maken krijgt met een premie die jaarlijks enigszins zal stijgen. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de premie die je voor je autoverzekering moet betalen binnen de perken blijft of in ieder geval zo betaalbaar mogelijk kan worden gehouden.

Kies voor een gespreide (maandelijkse) premie

Wil je de impact van de premie van je autoverzekering drukken zonder dat je wil inleveren op vlak van dekkingen? Vrees je dat, dat niet mogelijk is? Toch wel! Je kan er bij het merendeel van de verzekeraars namelijk tegenwoordig voor kiezen om je premies gespreid te betalen. Concreet betekent dit dat je kan kiezen voor een spreiding in maandelijkse termijn of dat je ze per kwartaal kan betalen. Op deze manier wordt de verzekering natuurlijk op zich niet goedkoper, maar het kan veel mensen wel helpen om hun vaste kosten eenvoudiger te kunnen betalen.

Let op het eigen risico van je autoverzekering 

Wil je vrij eenvoudig kunnen besparen op je autoverzekering zonder dat je hoeft te vrezen voor een verlies aan belangrijke dekkingen? Dan is het altijd een goed idee om even te kijken naar het eigen risico dat moet worden betaald. Dat eigen risico wordt door verzekeraars gemiddeld gezien vrij laag gehouden. Dit niet in het minst omdat ze het voor hun verzekeringnemers zo betaalbaar mogelijk willen houden om een dergelijke verzekering af te kunnen sluiten. Toch, voor voorzichtige bestuurders geldt dat het wellicht interessanter is om het eigen risico wat te verhogen. Op die manier zal de periodieke verzekeringspremie namelijk sterk worden ingeperkt.

Bundel je verzekeringen zoveel mogelijk

De kans is bijzonder groot dat je naast de autoverzekering nog een aantal verzekeringen hebt afgesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een aansprakelijkheidsverzekering en mogelijks ook aan een inboedelverzekering. Wanneer dat het geval is, is het altijd interessant om even na te gaan of je mogelijks je verzekeringen niet kan bundelen in een pakket bij je vaste verzekeraar. Wanneer dat inderdaad het geval is zorgt dat meteen voor meerdere voordelen, namelijk:

  • Je hoeft in principe slechts één keer een premie te betalen; 

  • De kans is zeer groot dat deze premie een stuk voordeliger uit zal vallen;

Heb je er dus in ieder geval voor gekozen om niet één, maar wel om meerdere verzekeringen af te sluiten bij een bepaalde verzekeraar? Overweeg dan altijd om deze te bundelen tot één pakket. Op deze manier kan je zeker en vast het nodige financieel voordeel behalen. Zoveel is zeker.

Vergelijk de verzekeringen op Alpina.nl en haal je voordeel.

 

3eGolf.nl