3EGolf
Image default
Woningen

Bouwen: welke bescherming moet worden geboden als de aannemer problemen heeft?

huis te koop

De Breyne-wet biedt uitgebreide bescherming voor woningbouwers en huizenkopers om wangedrag van aannemers te voorkomen. Het geeft ook voorwaarden waaraan moet worden voldaan in een bouwcontract. Een contract dat niet aan de voorwaarden voldoet, kan ongeldig worden verklaard.

Bent u aan het bouwen? Wat als uw aannemer failliet gaat of de contractperiode niet haalt? Maak je geen zorgen, de Breyne-wet is hier om je te beschermen.

Voorwaarden

Het gaat om te bouwen of in aanbouw zijnde huizen of appartementen (verkocht zoals gepland), en eventuele overeenkomsten (algemene aanneming-turnkey aanneming) of reeds gebouwde (bouwprojecten) voor de bouw van het onroerend goed.

De bestemming moet voornamelijk woonachtig zijn. De woonoppervlakte dient minimaal gelijk te zijn aan het gedeelte voor professioneel gebruik.

Het onroerend goed is gelegen in België. Daarom is de wet ook van toepassing op Poolse aannemers die in ons land huizen bouwen voor niet-Belgische klanten.

De koper moet ten minste één aanbetaling doen voordat de transactie kan worden voltooid. Betaalt u na oplevering het volledige bedrag, dan is de wet niet van toepassing.

Laat u informeren door uw notaris

De notaris moet nagaan of de verkoper de koper de volgende verplichte gegevens heeft verstrekt:

  • De identiteit van de grondeigenaar en het bestaande gebouw
  • Informatie over programma-toestemming
  • Suspense voorwaarden
  • Plannen en specificaties ondertekend door de architect
  • Eventuele overheidssubsidies.

Hij moet u ook kunnen informeren en adviseren over enkele belangrijke punten die in uw contract moeten worden opgenomen.

Als je het via een woningontwikkelaar hebt gekocht, voel je dan niet onder druk gezet. De bouwsponsor hoopt de investering zo snel mogelijk terug te verdienen: mocht uw notaris u niet inhoudelijk adviseren, teken dan geen compromisovereenkomst.

Staat dit in uw contract?

Termijn

Voor projecten of materialen die niet zijn uitgevoerd of opgeleverd, zal de aannemer geen vergoedingen in rekening brengen. Maximale aanbetaling bij ondertekening van het contract: 5%.

Startdatum

Moet duidelijk aangeven, evenals uitvoering en / of levertijd.

Vertragingskosten

Ze worden berekend op basis van dagelijkse vertragingen en op basis van de prijs waartegen klanten mogelijk een nieuwe woning willen verhuren.

De totale prijs van het huis en eventuele aanpassingen.

Voorlopige en bevestigde levering

Garantie

Vóór oplevering betaalt de aannemer minimaal 5% van de totale prijs over de prijs van de escrow-rekening of bankgarantie.

huis kopen

https://be.propenda.com/
3eGolf.nl