3EGolf
Image default
Vervoer en transport

De belangrijkste regels omtrent aanhanger verlichting

Wanneer je weer veilig met de aanhangwagen de weg op wilt, dan doe je dit niet enkel door goed en voorzichtig te rijden. Maar, goed verlicht de weg op is ook zeer belangrijk. Verlichting is niet enkel belangrijk voor jezelf, maar ook voor andere mensen om je heen op de weg.

Er zijn dan ook heel wat regels omtrent verlichting op de weg. Dit is niet enkel voor de auto zelf, maar ook zeker voor de aanhanger. Het is ook het beste om altijd goed op de hoogte te zijn van de laatste regels omtrent verlichting. Deze blog vertelt alles wat u moet weten over verlichting voor uw aanhangwagen.

Verlichting op de aanhangwagen is altijd belangrijk!

Wanneer het buiten donker begint te worden, dan doe je de lichten van de auto aan. Omdat de achterlichten van de auto niet meer goed te zien zijn nadat er een aanhangwagen achter de auto zit. Dus, wanneer je met een aanhangwagen de weg op gaat, dan MOET je de beschikking hebben over achterlichten.

Op deze manier kunnen andere voertuigen een stuk makkelijker reageren op jouw acties.

Welke verlichting is er nu eigenlijk verplicht?

Net als voor de auto zelf, zijn twee standlichten een verplichting voor de aanhanger. Deze moeten zowel van de voor- als de achterkant, als ook zijwaarts licht uitstralen. Dit is in zo goed als alle gevallen verplicht. En logisch ook, want je moet altijd goed te zien zijn om er voor te zorgen dat je geen gevaar vormt voor andere weggebruikers.

Achtermistlichten zijn ook een noodzakelijke factor. Achtermistlichten dienen door middel van een elektrische stroomkring in verbinding te zijn met het voertuig dat de aanhangwagen trekt. Zo gaan ze automatisch branden wanneer het achtermistlicht van de auto zelf wordt aangezet.

Daarnaast verplicht de wet het gebruik van op zijn minst twee achterreflectoren. Deze moeten op een bepaald vlak worden gemonteerd. Precies op de lengteas. Een achterreflector is een gelijkzijdige driehoek. Daar zit het verschil met de wagen zelf, deze is uiteraard vierkant. Een van de punten moet naar boven richten.

Daarnaast zijn ook zijreflectoren verplicht. Dit zijn de twee oranje reflectoren aan de zijkanten van iedere aanhangwagen. Wanneer de wagen langer is dan 3,5 meter, dan worden er drie reflectoren geplaatst.

Wanneer de aanhanger een grotere omtrek heeft dan 2,10 meter, dan dient deze omtreklichten te hebben. Deze moeten over de totale breedte worden aangebracht, eveneens als over de zijkant en het bovenste stuk van de wagen.

Alles nog eens concreet samengevat.

Er is dus best een hoop verplicht. Maar, dit is allemaal voor jouw eigen veiligheid, en die van de mensen om je heen. Wat je dus moet hebben zijn: omtreklichten, zijreflectoren, achterreflectoren, achtermistlichten, standlichten, reflectoren, stoplichten en achterlichten.

Het is een flink rijtje. Maar, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om alles voor elkaar te krijgen wanneer je eenmaal doorhebt waar alles moet komen. Alle aanhanger onderdelen, ook verlichting, zijn gewoon heel gemakkelijk online te verkrijgen. En, je kunt altijd hulp vragen aan expert die je helpt met het klaarmaken van de aanhangwagen. Zodat je weer veilig de weg op kunt.

3eGolf.nl