3EGolf
Image default
Zakelijk

De toegevoegde waarde van een collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering: u heeft er waarschijnlijk wel eens over gehoord. Wellicht heeft u uw zorgverzekering via een collectief afgesloten. Het grootste voordeel is de korting die u dan krijgt van de verzekeraar: een collectieve zorgverzekering geeft meestal een paar procent korting op de basisverzekering en rond de 10 procent korting op de aanvullende verzekering. Maar per 2023 verdwijnt de korting deels. Wat is dan de meerwaarde voor u om collectief verzekerd te blijven?

 

Waarom komt de korting op de collectieve zorgverzekering te vervallen?

De collectieve zorgverzekering is ooit in het leven geroepen zodat verzekeraars gezondheidsbevorderende afspraken rondom zorg konden maken met specifieke doelgroepen. Denk aan mensen met fysiek zware beroepen, die op deze manier bijvoorbeeld extra fysiotherapiebehandelingen konden krijgen. Zorgverzekeraars konden de kosten die ze hierdoor bespaarden teruggeven in de vorm van collectiviteitskorting. Dat zou weer in het voordeel zijn van de mensen die de verzekering afsloten. Maar onlangs heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) toch besloten hier een einde aan te maken. De belangrijkste reden is dat het een sigaar uit eigen doos bleek: de premie werd voor iedereen verhoogd maar via een collectieve zorgverzekering, werd deze weer verlaagd. Op deze manier betaalde de ene groep verzekerden de korting voor de andere. Daar komt dus in 2023 een eind aan.

 

Waarom zou u dan toch nog een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Ondanks dat het vanaf 2023 een minimaal financieel voordeel oplevert, kan het toch interessant zijn om collectief verzekerd te blijven. Wij zetten een paar redenen voor u op een rij.

1. De korting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan Vanaf 2023 verdwijnt de korting op de basisverzekering, maar de premie voor de aanvullende verzekeringen mag wel verlaagd worden met korting. Collectief verzekeren levert u dus nog wel financieel voordeel op.

2. Meer dekkingen en hogere vergoedingen Een collectieve verzekering heeft meestal extra vergoedingen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of mondzorg. Daarnaast zijn er vaak hogere vergoedingen, bijvoorbeeld voor vaccinaties die u nodig heeft als u naar het buitenland gaat.

3. Wachtlijstbemiddeling Heeft u de collectieve verzekering via een werkgever afgesloten? Dan kan uw werkgever helpen bij lange wachtlijsten door aan de zorgverzekeraar te vragen een andere zorgverlener in te zetten. Zo bent u sneller geholpen, wat kan leiden tot minder ziektedagen wat weer gunstig is voor uw werkgever.

3eGolf.nl