In het verleden speelde dampremmende folie een essentiële rol bij het vochtvrij isoleren van daken. Vandaag de dag is dat niet meer het geval. Wanneer maak je tegenwoordig gebruik van dampremmende folie en wanneer niet? En hoe zorg je ervoor dat je je huis goed isoleert zonder folie en zonder vochtproblemen?
In een huis waar er geleefd wordt ontstaat er vochtige lucht In huizen waar mensen leven ontstaat er een vochtig lucht door dingen zoals koken, de was, transpireren, douchen en koken. Deze vochtige lucht moet behalve door open ramen en ventilatie ook weg worden getrokken door bijvoorbeeld muren en daken. Je moet er voor zorgen dat het huis nog kan ademen. Is dit niet mogelijk dan kan de waterdamp in het huis gaan condenseren. Als dit het geval is dan kunnen er problemen ontstaan zoals houtrot en schimmelvorming. Dit is natuurlijk absoluut ongewenst.
Wat houdt dampremmende folie precies in? Gebruik je dampremmende folie dan voorkomt het dat waterdampen in de isolatielagen van je woning gaan condenseren. Doordat het vocht buiten de isolatielaag wordt gehouden blijft het droog en zal het z’n isolerende werking behouden. Soms wordt het afgeraden om deze folie te gebruiken in een isolatielaag omdat er al een folie aanwezig is in het dak. Gebruik je dan dampremmende folie dan kan het averechts werken. Voordat je met isolerend materiaal aan de gang gaat is het verstandig om te weten hoe het dak precies in elkaar zit en wat er wel of niet aanwezig is.
Wanneer maak je geen gebruik van dampremmende folie Is er een dakbedekking in de vorm van bijvoorbeeld EPDM of bitumen dan is er meestal een dampremmende folie aanwezig. Soms is er dan een dampremmende laag aangebracht onder de dakpan. Bevindt er zich aan de buitenkant een dampremmende laag dan moet je aan de binnenkant klimaatfolie gebruiken. Dit is een vochtregulerende folie en heeft een dubbele functie. Klimaatfolie is dampremmend als het koud is en zodoende kan de waterdamp niet in de isolatielaag trekken van het dak. In de zomer werkt de folie damp open zodat vocht uit de isolatielaag kan ontsnappen. Zodoende zorgt klimaatfolie dat het huis kan ademen.
Wanneer wel dampremmende folie gebruiken? Bevindt er zich geen folie aan de binnenkant of buitenkant van het dak? Of is er uitsluitend klimaatfolie aanwezig of is er een ander damp open folie aangebracht aan de buitenzijde van het dak? Dan is het mogelijk dat de waterdamp door het dak kan wegtrekken, maar in de zomerperiode kan het ook naar binnen trekken. Om dit te voorkomen maak je gebruik van dampremmende folie en plaats je voordat het isolatiemateriaal wordt geplaatst. |
In het verleden speelde dampremmende folie een essentiële rol bij het vochtvrij isoleren van daken. Vandaag de dag is dat ...

Tags: