3EGolf
Image default
Bedrijven

Een makelaar inschakelen of toch je woning zelf verkopen?

 

Ben je van plan je huis te verkopen en twijfel je over wat de beste manier is om dat te doen? Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde dingen zelf te doen en voor bepaalde dingen een makelaar in te schakelen. Verkoopmakelaars kennen de lokale markt, adviseren je over de prijs die je kan vragen, onderhandelt en stelt  het contract op. Als verkopers heb je dus een aantal keuzes. Alle mogelijkheden zullen kort worden besproken.

Zoals eerder gezegd kan je ervoor kiezen om gedeeltelijk zelf dingen te regelen en voor bepaalde diensten een makelaar inschakelen. Zo kan je bijvoorbeeld een makelaar inschakelen door enkel de waardebepaling en de onderhandelingen. Dan schakel je de makelaar enkel in voor deelopdrachten. Je kan natuurlijk ook zelf alles doen of de makelaar alle taken uit te laten voeren.

De meeste mensen kiezen ervoor een makelaar in te schakelen voor de meeste taken, omdat ze geen tijd hebben om de meeste taken zelf te doen, het is namelijk erg tijdrovend als je dit niet dagelijks doet en vaak wegen die kosten niet op tegen dat van een makelaar. Als je kiest voor een makelaar kies je er vaak voor om een makelaar een volledige bemiddelingsopdracht tot verkoop te geven. De makelaar doet dan de volgende zaken:

  • De waarde van de woning bepalen

  • De woning in de markt zetten (op zijn eigen website en Funda)

  • Bezichtigingen regelen

  • Potentiële kopers informeren

  • Onderhandelen met kopers

  • Koopovereenkomst opstellen

  • Informatie over juridische en bouwkundige aspecten verzamelen (zoals erfpacht, bouwjaar)

  • De eigendomsoverdracht bij de notaris begeleiden

Als je een aantal van deze taken zelf denkt te kunnen doen, kan je dat met de makelaar afspreken. 

Je hebt ook de mogelijkheid een internetmakelaar in te schakelen. Een internetmakelaar is goedkoper maar je moet dan zelf ook aan de slag omdat veel digitaal wordt geregeld. zo maak je vaak zelf de foto’s, leid je de bezichtiging en schrijf je zelf de tekst over de woning. Een internetmakelaar stellen de waarde en de vraagprijs vast en presenteert de woning online.

3eGolf.nl