In Nederland kiezen steeds meer mensen om na het overlijden zich te cremeren. De verhouding van cremeren en begraven is tegenwoordig 70 / 30. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in de steden meer kiezen om gecremeerd te worden dan mensen in landelijke gebieden. Wat is cremeren precies en hoe gaat het in z’n werk? Crematie in Dordrecht?
Wat houdt cremeren precies in? Het laten cremeren gebeurt in een zogenaamde crematorium. Het proces van cremeren is dat de kist in een crematieoven wordt geplaatst. De kist vergaat hierbij door hitte. Bij een crematie is er vooraf meestal een kerkdienst of een uitvaartdienst. Dit kan, maar dat hoeft niet altijd. Nadat nabestaanden afscheid hebben genomen zorgt de uitvaartondernemer ervoor dat de kist naar de ovenruimte wordt gebracht waar de crematie plaatsvindt.
Hoe een crematie regelen? Het regelen van een crematie is niet zomaar gedaan en er moet veel tijd aan worden besteed. Nabestaanden hoeven een crematie vaak niet alleen te regelen. Het is heel gebruikelijk om hulp te krijgen van een uitvaartverzorger tijdens de crematie. De uitvaartverzorger kan alle wensen op een rijtje zetten. Zo kan een uitvaartverzorger afspraken maken met het crematorium en kunnen ze helpen bij het maken van rouwadvertenties en rouwkaarten. Heb je als nabestaanden enig idee hoe de crematie moet worden dan kun je alle kosten berekenen met een uitvaartkostenwijzer. Op een website zoals DELA kun je zo’n uitvaartkostenwijzer vinden.
Hoe is het crematieproces? Na de plechtigheid van de crematie wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Er wordt een vuurvast crematiesteentje met een unieke nummer op de kist geplaatst. Door dit te doen kunnen er geen misverstanden ontstaan over het identificeren van de persoon. Vervolgens wordt de kist in de oven gezet met een temperatuur van 800 graden. De nabestaanden mogen de ovenruimte in. Soms willen nabestaanden diverse voorwerpen achterlaten zoals knuffels, tekeningen of bloemen. Dit is mogelijk alleen als het geen schade brengt aan het milieu. Na het cremeren worden alle overblijfselen, zoals het crematiesteentje en chirurgisch metaal, uit de assen gehaald.
Wanneer een crematie plaatsvindt De crematie mag plaatsvinden vanaf 36 uur na het overlijden. De crematie mag niet langer dan zes werkdagen na het overlijden van de persoon plaatsvinden. Zo is er genoeg tijd voor de nabestaanden om de uitvaart te kunnen regelen. Later of eerder cremeren is mogelijk, maar alleen als uitzondering en daar is toestemming nodig van de burgemeester. Bij een vervroegde crematie is er ook toestemming nodig van de officier van justitie.
|
In Nederland kiezen steeds meer mensen om na het overlijden zich te cremeren. De verhouding van cremeren en begraven is ...

Tags: