3EGolf
Image default
Eten en drinken

Japanse whisky – de kenner kent het geheim

Ben jij een liefhebber van whisky? Bezoek je het liefst elke whisky proeverij en is de ultieme vakantie voor jou een rondreis langs de beste destilleerderijen van Schotland? Kun jij al op basis van de neus voorspellen wat de smaak van de whisky gaat zijn?

De kans is groot dat je standaard een aantal verschillende flessen whisky in huis hebt. Je basis-whisky haal je voor een paar tientjes bij de slijterij op de hoek. Die is voor als je gewoon even zin hebt in een whiskietje. Voor de speciale gelegenheden heb je een paar speciale flessen staan, zoals de flessen die je bij je laatste vakantie of proeverij hebt meegenomen. Dit is de whisky waar je echt uitgebreid voor gaat zitten, de whisky waar je oprecht van kunt genieten.

Maar als je als echte whisky-liefhebber echt iets bijzonders wil ervaren, zul je verder moeten kijken dan je standaard leveranciers. Want er zijn honderden verschillende whisky’s, waarvan sommigen een stuk minder bekend zijn. Sommige destilleerderijen willen dat graag zou houden, zij houden hun exclusieve status graag in stand.

Japan: Schotse ervaring leidt tot eigen identiteit

Een van de whisky-landen waar je relatief weinig van hoort is Japan. Veel mensen die de whisky net ontdekken kijken verbaasd wanneer ze horen dat ook in Japan veel whisky gemaakt wordt. De Japanse destilleerderijen hebben hun receptuur en processen gebaseerd op de Schotse ervaring, maar in de loop der jaren heeft Japan een heel eigenzinnige whisky-identiteit ontwikkeld.

Door allerlei technieken en stijlen met elkaar te combineren zijn de Japanners erin geslaagd om een respectabele positie tussen de traditionele whisky-landen te veroveren. Een Japanse malt is niet te versmaden.

Bij Elite Whisky hebben we een neus voor kwaliteit. Die neus voerde ons al snel naar Japan. Inmiddels hebben we een aantal hele mooie exclusieve Japanse whisky’s in ons aanbod opgenomen. Zoals de Shinshu Mars uit 1988, één van de beginjaren van de Shinshu Mars destilleerderij. En wat te denken van een Hanyu uit 1990 of 1991. Deze destilleerderij is inmiddels gesloten, waardoor deze whisky steeds zeldzamer wordt.

Dacht je dat je alle soorten whisky kende? Bij www.elitewhisky.com gaat er een heel nieuwe wereld voor je open.

https://elitewhisky.com/
3eGolf.nl