3EGolf
Image default
Bedrijven

Moderne architect stromingen

Modern architectuur lijkt op het eerste oog zeer ingewikkeld. Er is geen sprake van een standaard gevel, tuin, lijnenspel of historische versieringen. In sommige gevallen is het gebouw omgeven door een hellend vlak, wat gemaakt is van persrooster met strokende mazen. Dit klinkt allemaal zeer eenvoudig maar het is erg productietechnisch. Tijdens de ontwerpfase ontstaat de grootste uitdaging, want als het ontwerp in de ontwerpfase niet goed uitgewerkt is, dan heeft dit invloed op de uiteindelijk uitkomst. Ronde sparingen kunnen funest worden wanneer er geen rekening is gehouden met puntbelasting, onderconstructie en klemconstructie. Deze zijn daarom uiterst belangrijk tijdens het ontwerpen.   

Deconstructivisme

Deconstructivisme: een momentele stroming in de architectuur die ervan uitgaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is. Men probeert dat ook in haar bouwwerken tot uiting te laten komen. Het deconstructie concept werd in de jaren 60 ontwikkeld door de filosoof Jacques Derrida. De gedachtegang achter zijn theorie stelt dat men de westerse metafysica kan blootleggen door het ‘deconstrueren’ van de logica. Het is dus een analyse waarbij wordt getracht aan te tonen dat teksten altijd op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd of geïnterpreteerd worden. In de jaren 70 kregen zijn ideeën vorm in een stroming: het deconstructivisme. Deze moderne architect stroming is verwant aan het Antidesign in die zin dat ze allebei ingaan tegen het rationalisme

Deconstructivist Architecture-expositie

Veel moderne gebouwen vallen niet bij iedereen in de smaak, maar worden toch in de loop van tijd vaan toch geliefd. Bijvoorbeeld de selectie in de categorie van Weird and Wonderful. Coop Himmelblau is een coöperatie van Oostenrijkse architecten, opgericht door moderne architecten Wolf Prix, Helmut Swiczinsky en Michael Holzer. Zij vergaarden in 1988 internationale roem samen met moderne architecten Peter Eisenman, Zaha Hadid, Frank Gehry en Daniel Libeskind door de Deconstructivist Architecture-expositie in het Museum of Modern Art. Hun werk is het ontwerpen van openbare gebouwen, kantoorgebouwen, onderzoeksfaciliteiten, theaters en tentoonstellingsruimten. Het bureau bouwde in Nederland onder andere de bovenbouw van één van de paviljoenen van het Groninger Museum, een “chaos van glas en staal”.

 

https://www.ihcarchitects.com/moderne-architect/
3eGolf.nl