3EGolf
Image default
Woning en Tuin

Verschillende soorten hagen

Wanneer je op zoek bent naar een manier om je tuin af te schermen, kun je overweldigd raken door alle verschillende soort haagplanten die er te koop zijn. Voor de gewone consument is het eigenlijk niet te doen om alle hagen te kennen, daarom delen we in dit artikel meer informatie over de verschillende soorten hagen die er zijn. Zo kun jij kijken welke hagen het best passen in jouw tuin. 

Klassieke haagplanten

De bekendste, klassieke haagplanten zijn haagplanten zoals de buxus en de laurier. Deze komen uit zuidelijke landen, maar zijn in Nederland ingevoerd omdat ze mooi groen blijven in de winter. De taxus is wel een inheemse plant die ook wintergroen blijft en dat maakt de taxus één van de meest geliefde coniferen. Klassieke haagplanten hebben vaak meer sierwaarde dan de inheemse planten. Wanneer je dus op zoek bent naar een sierlijke haag zijn klassieke haagplanten zoals de buxus en de laurier een goede keuze. 

Bladhoudende of bladverliezende hagen 

Er is een verschil tussen bladhoudende en bladverliezende hagen. De beukenhaag is een plant die daar tussenin valt. De beuk verliest haar bladeren als boom en dat maakt een beuk bladverliezend. Wanneer je de beuk als beukenhaag gaat planten, zal de beuk de bladeren vasthouden tot aan het einde van de winter, waardoor het toch een bladhoudende haag is. 

Snelgroeiende haagplanten

Wanneer je snel een mooie, volle, groene haag wilt, is het slim om te kiezen voor een snelgroeiende haagplant. De levensboom of de liguster zijn hier goede voorbeelden van. Let wel op, want een snelgroeiende haag vergt meer onderhoud dan een haag die minder snel groeit. Een snelgroeiende haag moet vaker gesnoeid worden om de vorm te behouden. 

De beste haag voor jouw tuin

We hebben nu de verschillende soorten hagen besproken en nu is het tijd om te kijken welke haag het meest geschikt is voor in jouw tuin. Bedenk wat jij belangrijk vindt aan een haag. Moet de haag zijn blad het hele jaar door houden? Kies dan voor buxus, taxus of een laurier. Vind je het belangrijker dat de haag snel groeit? Dan is een liguster een goede keus. Ga eens kijken in een tuincentrum en vraag naar de mogelijkheden. Zo kun je kijken welke haagplant aansluit bij jouw wensen en jouw budget. 

 

3eGolf.nl