Veel bedrijven hebben een ERP systeem. Een wat? Een ERP systeem. Voordat je gaat opzoeken wat het precies is, lees even verder. In dit blog staat namelijk precies uitgelegd wat het ERP systeem inhoudt, wat jij als ondernemer er nou aan hebt en hoe het werkt. Lees dus vooral verder en leer alles wat je moet leren over het ERP systeem. Wat houdt het ERP systeem in?Laten we beginnen met het beantwoorden van de meest voor de hand liggende vraag. Waar staat ERP voor? Het is tenslotte een afkorting. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Met deze resources worden alle denkbare middelen van een bedrijf bedoeld. Denk aan producten, voorraad en kapitaal. Maar ook je personeel’.
Het ERP systeem is feitelijk software die informatie van verschillende afdelingen binnen jouw bedrijf samenbrengt. De bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd, wat zorgt voor een verhoging van de productiviteit en een verlaging van de kosten. Wat heb je aan het ERP systeem?Zoals je net al kon lezen, heeft het ERP systeem als voordeel dat het je bedrijfsprocessen automatiseert, de productiviteit verhoogt en de kosten verlaagt. Volgens bedrijven die al gebruik maken van het ERP systeem, kent het systeem drie belangrijke voordelen:
Bedrijfsinformatie van verschillende afdelingen staat in één systeem. Het is daardoor niet meer nodig om iedere afdeling af te lopen wanneer je iets moet weten. Alles staat immers in één systeem.
Je personeel heeft eenvoudig toegang tot de informatie. Bovendien heb jij de mogelijkheid om mensen toegang te geven, zodat de informatie bij de juiste persoon of personen terechtkomt.
Al het werk wordt geautomatiseerd. Facturen worden bij elkaar opgeteld, de voorraad wordt continu geactualiseerd en het to do lijstje wordt verspreid over de juiste medewerkers.
Het kost in eerste instantie misschien tijd en geld, maar na verloop van tijd zul je zien dat een goed geïmplementeerd ERP systeem ideaal is. Hoe werkt het ERP systeem?Dan nu de vraag, hoe werkt het precies?
Bij een ERP systeem is er sprake van een zogeheten workflow. Je bedrijf krijgt een order binnen, het systeem controleert of alles binnen deze order op voorraad is en stuurt de order vervolgens door naar de juiste afdelingen. Personeel wordt direct ingepland om de order uit te voeren. Het systeem regelt alle logistieke vraagstukken, verwerkt de financiële afhandeling en voegt de order toe aan de juiste klant, met bijbehorende gegevens. Met andere woorden, een ERP systeem neemt heel veel werk uit handen.
|