3EGolf
Image default
Bedrijven

Bang voor de tandarts? Tips!

40% van de Nederlanders is bang voor de tandarts, dat zijn natuurlijk heel veel mensen! Het is belangrijk om elk half jaar naar de tandarts te gaan en dat is geen pretje als je er bang voor bent. Of je nu een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan, of je moet een kies trekken, in dit artikel zullen we enkele tips geven, zodat je niet zo op hoeft te zien tegen een bezoek aan de tandarts.

 

Oorzaken

Angsten kunnen de gekste oorzaken hebben en soms is er geen vinger op te leggen. In het geval van angst voor de tandarts is de angst vaak begonnen in de jeugd. Iemand heeft bijvoorbeeld een nare ervaring gehad bij de tandarts als kind. Als kind lijken dingen vaak groter en heftiger dan ze zijn en zoiets kan jarenlang blijven kleven. Ook ontwikkelen kinderen waarvan de ouders bang zijn voor de tandarts sneller een angst voor tandartsen. Deze kinderen krijgen namelijk onbewust aangeleerd dat de tandarts iets is waar je bang voor hoort te zijn. Als mijn ouders ergens bang voor zijn, dan zal het wel erg eng zijn, is vaak een redenatie van kinderen.

 

Tips

Om te beginnen is het goed om te praten met je tandarts. Leg uit dat je bang bent en vertel ook wat je nodig hebt. Als jij het juist prettig vindt als de tandarts je afleidt tijdens de behandeling, zeg dat dan, maar als je dat niet prettig vindt, zeg dat dan ook! Tandartsen zijn meestal bereid om je zo veel mogelijk te helpen, maar ze moeten natuurlijk wel weten hoe ze je kunnen helpen.

Wat ook kan helpen is om samen met iemand naar de tandarts te gaan. Spanning bouwt zich vaak op als je in de wachtkamer zit te wachten en dan is het fijn als je met iemand kan kletsen. Zo raak je niet verdwaald in je eigen doemscenario’s, maar kan diegene je afleiden en geruststellen.

3eGolf.nl