3EGolf
Image default
Gezondheid

Bekkenfysiotherapie: Het belang van een gezond bekkengebied

Het bekkengebied speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven, en problemen in dit gebied kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor onze gezondheid en kwaliteit van leven. Gelukkig is er een specialisme binnen de fysiotherapie genaamd bekkenfysiotherapie, dat zich richt op het behandelen van aandoeningen en dysfuncties in het bekkengebied. In dit artikel gaan we dieper in op bekkenfysiotherapie, de aandoeningen die het behandelt en hoe het kan bijdragen aan het herstel en de verbetering van het bekkengebied.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op het behandelen van klachten en dysfuncties in het bekkengebied, inclusief de bekkenbodem, lage rug, heupen en buikspieren. Het doel van bekkenfysiotherapie is om de functie en het comfort van het bekkengebied te herstellen en te verbeteren.

Veelvoorkomende aandoeningen behandeld door bekkenfysiotherapie: Bekkenfysiotherapie kan helpen bij verschillende aandoeningen en problemen in het bekkengebied. Enkele veelvoorkomende aandoeningen die worden behandeld zijn:

  1. Bekkenpijn: Chronische pijn in het bekkengebied, inclusief het staartbeen, de onderrug en het bekken zelf.
  2. Urine- en fecale incontinentie: Het onvermogen om urine of ontlasting op te houden, wat leidt tot ongewenst urineverlies of stoelgang.
  3. Bekkenbodemdysfunctie: Problemen met de bekkenbodemspieren, zoals hypertonus (te veel spanning) of hypotonie (te weinig spanning).
  4. Zwangerschapsgerelateerde klachten: Bekkenpijn, instabiliteit en andere klachten die tijdens of na de zwangerschap kunnen optreden.

Hoe werkt bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie begint meestal met een uitgebreide beoordeling van het bekkengebied om de specifieke oorzaak van de klachten te achterhalen. De therapeut zal gebruikmaken van verschillende technieken en behandelingen om het bekkengebied te verbeteren, waaronder:

  1. Gerichte oefeningen: Specifieke oefeningen worden voorgeschreven om de bekkenbodem- en core-spieren te versterken en te ontspannen.
  2. Manuele therapie: De therapeut kan gebruikmaken van hands-on technieken om de spieren, gewrichten en weefsels in het bekkengebied te mobiliseren en te ontspannen.
https://fysio038.nl/
3eGolf.nl