3EGolf
Image default
Onderwijs

Cultuurdag op school

Cultuurdag binnen het onderwijs

Een cultuurdag is niet saai maar juist ontzettend leuk, spannend en leerzaam. Cultuur staat namelijk voor de gewoonten en gebruiken in eigen land. Het is belangrijk om hier kennis mee te maken: hoe jong of oud je ook bent. Hoe zit het met muziek, activiteiten en feestdagen? Een cultuurdag maakt dit allemaal duidelijk.

Keuze uit verschillende workshops

Maak kennis met kunst en cultuur, maar dan op een moderne en spetterende manier. Op het gebied van kunst en cultuur is veel te zien en te beleven, waarbij het ook mogelijk is om meerdere workshops met elkaar te combineren. Ideaal als feestelijke gelegenheid maar ook als bijzondere activiteit voor de basisschool, het voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en nog veel meer.

Een cultuurdag biedt de leerlingen de gehele dag leuke activiteiten. Denk hierbij aan muziek maken, zeefdrukken, etsen, gebruik maken van een doka of een kijkje nemen in een circus. Alles wat we in het dagelijks leven ook tegengekomen maar wat voor veel leerlingen betrekkelijk nieuw is. Eindelijk een kijkje achter de schermen en het zelf ervaren, dat is waar een cultuurdag om draait.

Dit leren we op een cultuurdag

Tijdens een cultuurdag draait het allemaal om het werken met verschillende materialen, de samenwerking met andere leerlingen maar ook leren hoe iets tot stand komt. De leerling ontdekt zijn eigen vaardigheden of ontwikkelt nieuwe vaardigheden, krijgt meer zelfvertrouwen en stimuleert zijn eigen concentratie, inzicht en het denkvermogen/geheugen. Bovendien leert het zorgvuldig omgaan met verschillende materialen. Een cultuurdag is veel meer dan alleen maar wat leuke activiteiten: het is ook nog eens ontzettend leerzaam.

Het gebruik van materialen

Bij een cultuurdag op school komt heel veel kijken. Dit is niet alleen met betrekking tot de organisatie maar ook de benodigde materialen. Wat heb je hier allemaal voor nodig? Dit hangt van de activiteiten af. In ieder geval aan muziekinstrumenten, materialen en van kunst of knutselen, elektronica en nog veel meer.

Je ziet dat het organiseren van een cultuurdag op school best wel wat voorbereiding vraagt. Voor veel scholen is het vaak lastig om aan deze materialen te komen, vooral wanneer het voor slechts één dag is. Een cultuurdag laten organiseren is dan de beste oplossing. Een professional of bedrijf neemt alle taken op zich: van voorbereiding tot het verzorgen van de workshops. Hierbij worden er ervaren workshop docenten ingezet.

Tip: cultuurdag moet aansluiten op de school en leerling

Met een cultuurdag maken leerlingen kennis met verschillende activiteiten en gebruiken. Hierbij is het vooral belangrijk om naar de wensen en verwachtingen van de school te kijken, maar ook naar het individuele kind. Dankzij een cultuurdag is het mogelijk om verschillende activiteiten naar voren te brengen, zodat alle leerlingen mee kunnen doen. Dit maakt een cultuurdag zoveel leuker dan een normale activiteitendag of een sportdag.

Om te voorkomen dat leerlingen worden buitengesloten, zijn de activiteiten goed afgestemd op de leeftijden en het ontwikkelingsniveau van de leerlingen. Het is best mogelijk om een cultuurdag voor leerlingen in uiteenlopende leeftijden te organiseren, bijvoorbeeld voor kinderen van 4-12 jaar of van 12-16 jaar. Want cultuur, dat is voor iedereen!

https://www.kleinkunstig.nl

Gerelateerde artikelen

Cursus technisch Engels of Duits

Opleiding bij Fabius: Commercieel Administratief Medewerker

Individuele bijles aan huis met De Bijlesmeester

3eGolf.nl