3EGolf
Image default
Dienstverlening

Lastig: praten over doodgaan

Je eigen dood voorbereiden: Wat kun je zelf doen?

Gedenktekens, grafstenen en grafmonumenten

Lopend over een begraafplaats tussen honderden grafstenen en grafmonumenten besef je hoe tijdelijk we zijn en dat we allemaal eens zullen sterven. Een verontrustende of een berustende gedachte? Waar je meestal niet over nadenkt is dat voor iedere grafsteen en grafzerk vooraf een uitvaart moest worden georganiseerd. En dat daar van alles voor geregeld moest worden.

Meestal neemt een uitvaartverzorger dat grotendeels uit handen van de nabestaanden, maar toch moeten er door de nabestaanden altijd keuzes gemaakt worden. Waar keuzes gemaakt moeten worden kunnen meningsverschillen ontstaan.  In een emotionele tijd waar er al van alles op je af komt heb je liever geen ruzies en conflicten.

 

Leg uw wensen vast

Sterven en de dood zijn nog steeds taboe onderwerpen voor de meeste mensen. Praten over de dood kan echter opluchting en duidelijkheid brengen. Nabestaanden moeten na het overlijden wel een passende uitvaart regelen. Een zware taak in een meestal nogal emotionele tijd. Alles moet bovendien ook nog eens heel snel – binnen een week – gebeuren. Dat kan overweldigend zijn.

Hoe zorg je voor een afscheid dat past bij de recent overleden dierbare en dat bij andere nabestaanden warme herinneringen zal achterlaten? Iedereen wil natuurlijk een mooi afscheid dat als laatste gebaar goed aansluit bij de overledene.  Door met toekomstige nabestaanden over uw toekomstige overlijden te praten, hoeven zij later geen lastige en moeilijke beslissingen te nemen. Als zij al precies weten hoe u uw uitvaart wilt hebben en wie er allemaal uitgenodigd mogen worden hebben zij meer tijd om alles goed en volledig naar uw wens te regelen. Dit maakt het afscheid nemen persoonlijker en ergens ook makkelijker; in ieder geval minder gestrest. De meeste uitvaartbegeleiders bieden gratis en vrijblijvend aan om uw eigen uitvaart voor te bereiden. U praat dan met de uitvaartverzorger en hij of zij legt dan schriftelijk uw wensen voor uw eigen uitvaart vast.   

Begraven of cremeren?

Na het overlijden is vaak de eerste keuze waar nabestaanden voor staan die tussen een begraven of cremeren. Meestal is wel bekend waar de overledene een voorkeur voor had. Toch is goed om dit vooraf al duidelijk te bespreken. Het voorkomt misverstanden en meningsverschillen tussen nabestaanden. Als een begrafenis de voorkeur heeft kan men kiezen tussen de ‘traditionele’ begraafplaats in de eigen gemeente of een alternatieve locatie. Denk niet alleen aan een natuurbegraafplaats, maar weet dat u in principe op elke willekeurige begraafplaats in Nederland, ja zelfs de EU begraven mag worden. U hoeft niet woonachtig te zijn geweest in de gemeente waar u begraven wordt.

Wat voor een Kist?

Na het overlijden wordt het dode lichaam in de regel in een doodskist geplaatst. Maar er zijn ook wat dat betreft heel wat alternatieve mogelijkheden tegenwoordig. Nu moet een grafkist wel aan een aantal wettelijke regels voldoen, maar er is veel ruimte om hierbinnen een eigen persoonlijke keuze te maken. Zo kan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om :

  • De kist in een kleur te laten spuiten
  • De kist te verfraaien met handafdrukken, foto’s en tekeningen.
  • Een milieuvriendelijke Eco kist te gebruiken
  • Een kist zelf te timmeren, die natuurlijk wel aan een aantal eisen moet voldoen
  • De kist van andere en minder traditionele materiaal te laten maken, zoals bijvoorbeeld riet, papier, karton of bamboe
  • In plaats van een kist het lichaam van de overledene in een lijkwade te wikkelen. De lijkwade kan bijvoorbeeld van vilt gemaakt zijn of een zacht mooi eenvoudig of kleurrijk kleed zijn

Laatste verzorging

Na het sterven krijgt een overledene nog de laatste verzorging. De uitvaartverzorger wast (samen met nabestaanden) het lichaam, doet het haar en de make-up en zorgt dat de overledene nog de mooie kleren, die hij of zij gekozen had, aankrijgt. Vaak nemen de uitvaartverzorgers dit op zich, maar weet dat u ook zelf mag doen eventueel met hen. De beslissing wat de laatste kleren zullen zijn die de overledene in de kist aankrijgt is in de praktijk voor veel nabestaanden een lastige. We adviseren u dan ook om dit vooraf vast te leggen. De meeste uitvaartbegeleiders bieden dit standaard gratis aan.

Urnengraf, Zerk, grafsteen of Grafmonument?

Weten uw nabestaanden al wat uw wens is? Wilt u een enkelgraf of een familiegraf? Heeft u zelf al een keuze gemaakt dat het beste bij u past? Gaat uw voorkeur uit naar een gebruikelijk grafsteen of houdt u meer van moderne grafkunst van eigentijdse materialen als glas, RVS of zelfs geroest cortenstaal? Is het voor u belangrijk hoe de nabestaanden hierover denken? Hoeveel mag het gaan kosten? En is er voldoende budget beschikbaar als u overleden bent?

Crematie en asbestemming

Wat moeten de nabestaanden na uw crematie met uw as doen? Wilt u misschien op een bijzondere plek uitgestrooid worden? Of heeft u liever dat uw as in een columbarium geplaatst wordt of dat deze thuis in een mooie urn bewaard wordt? Uw as kan ook in een mooi en passend assieraad verwerkt worden.

Help nabestaanden met keuzes

Voorkom dat nabestaanden achter blijven met veel lastige keuzes over uw uitvaart en daarna. De hierboven genoemde keuzes zijn slechts een beperkt aantal  voorbeelden. Wat denkt u bijvoorbeeld over de uitvaartlocatie, de te spelen muziek (wel of niet live?) , het soort vervoer, de koffie of borrel achteraf, et cetera. Laat uw nabestaanden niet achter met deze moeilijke keuzes door alles al vast te leggen bij de uitvaartverzorger, of door er met elkaar over te praten.  Taboes zijn er om doorbroken te worden.

==========================================================================

Memorabel Afscheidsmonumenten en Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl

Gerelateerde artikelen

Scooter kopen in Den Haag? Kies voor een specialist

As sieraden laten maken in de buurt van Maastricht

Bestel nu de voordeligste Brother en Epson inktpatronen

3eGolf.nl