3EGolf
Image default
Aanbiedingen

De beste motorhelm

Een motorhelm kopen is geen gemakkelijke opgaven. Helemaal voor nieuwe rijders is het moeilijk. Vaak wordt je overspoelt door alle mogelijkheden en opties die er beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een integraalhelm, een systeemhelm, een pot of een jethelm. Met of zonder zonnevizier, pinlock of niet. Er zijn veel opties en als beginner heb je natuurlijk geen idee waar jouw voorkeur ligt. Daarom zullen we in deze blog uitleggen waar je op kunt letten bij het kiezen van een voor jou geschikte motorhelm.

 

De pasvorm

Om te beginnen kunnen we wel stellen dat een geschikte motorhelm goed moet passen. Dit is het belangrijkste om mee te nemen in je keuze. Als een helm te los zit is deze natuurlijk niet veilig en als hij te strak zit is hij oncomfortabel. Wat je moet onthouden is dat niet iedereen eenzelfde hoofdvorm heeft. Zo heb je mensen met een meer ronde pasvorm of een meer ovale pasvorm. Deze vormen zijn vanaf boven gezien. Om te bepalen of een helm goed past moet je dus de vorm van jouw hoofd kennen en van de helm die je wilt kopen. Het is dus het beste om verschillende helmen te passen en er zo achter te komen welke vorm bij jouw hoofd past.

 

Wanneer zit hij goed?

Hiervoor hebben we al aangegeven dat een motorhelm niet te strak en niet te los moet zitten, maar waar moet je dan concreet op letten? Als je een helm op hebt en vasthoudt moet het niet mogelijk kunnen zijn om je hoofd van links naar rechts te draaien. Wel moet er genoeg ruimte zijn bij je voorhoofd, zodat hij niet gaat knellen. Je kunt dit testen door de helm aan de achterkant naar voren te drukken en te kijken of er ruimte ontstaat om een vinger tussen je voorhoofd en de voering te stoppen.

 

Veiligheid 

Natuurlijk is de veiligheid van een motorhelm ook erg belangrijk. Waar je op kunt letten is dat een helm ten minste een ECE-keurmerk heeft. Dit is verplicht in Europa en dit keurmerk is eigenlijk op elke helm die wordt verkocht te vinden. Deze helmen zijn dus getest op veiligheid, maar ze kunnen onderling nog wel verschillen. Een integraalhelm is vaak toch een stuk veiliger dan een systeemhelm of een pot. Ook is een helm met een zonnevizier vaak iets minder veilig omdat er ruimte voor moet worden gemaakt in de schaal van de helm. Natuurlijk is een dergelijke helm wel weer veiliger omdat je door het vizier niet wordt verblind door de zon.

Al met al kan dus worden gesteld dat een helm echt veilig is als deze jouw goed past. Er zijn enkele verschillen te vinden tussen verschillende merken en materialen, maar dit is toch wel echt het belangrijkst. Koop je dus een nieuwe helm: pas genoeg en neem de tijd!

 

3eGolf.nl