3EGolf
Image default
Financieel

De minilening een makkelijke manier om geld te krijgen?

We spreken begin 2011 en de Tweede Kamer had er genoeg van, de aanbieders van de minilening (ook wel flitslening) genoemd schoten als paddenstoelen uit de grond. Doordat de aanbieders geen controle deden bij het BKR was het werkelijk voor iedereen mogelijk een lening te gaan afsluiten en daar werd gretig gebruik van gemaakt. De kosten voor het afsluiten van de minilening waren niet eens schrikbarend hoog maar zodra de consument het geleende geld ook maar iets te laat terugbetaalde schoten de kosten de lucht in.

Dit was allemaal vastgelegd in de voorwaarden maar het was maar de vraag in hoeverre iemand die in geldnood zat daar echt aandacht aan gaf. Aangezien het kortlopende en lage leningen waren viel deze vorm van lenen niet onder het toezicht van het AFM, en daar moest volgens de Kamerleden verandering in komen. Het kabinet deelde deze mening en vanaf 25 mei 2011 was er een nieuwe regelgeving in Nederland voor hoe werkt minilening.

Heeft de regelgeving voor de minilening effect?

De verschillende geldverstrekkers van de minilening verdwenen na de nieuwe regelgeving net zo snel weer als ze waren verschenen en er bleven maar enkele over. Maar liefst zes partijen staakten de activiteiten en het aantal minilening aanbieders wat een vergunning kreeg en dus voldeed aan de nieuwe regelgeving was op één hand te tellen.

We zijn nu ruim 10 jaar verder maar is het er beter op geworden? Dat het veiliger is staat buiten kijf, de geldverstrekkers die nog de minilening aanbieden kunnen worden gezien als betrouwbare partij en staan nu onder streng toezicht van het AFM. Consumenten hebben dus nu ook een aanspreekpunt bij klachten. Toch is de werkwijze van de aanbieders niet veel veranderd, er is nog steeds snel geld te lenen en dikwijls gebeurt dit zonder controle bij het BKR.

De acceptatie lijkt wel te zijn aangescherpt aangezien er ook grote getallen Nederlanders geweigerd worden bij de aanvraag. Toch is het over het algemeen nog steeds zo dat als er een stabiel inkomen is er eenvoudig een minilening te verkrijgen is. De kosten voor de lening op zich zijn nog steeds laag en te laat terugbetalen kan nog steeds voor problemen zorgen bij de consument aangezien de kosten dan nog steeds torenhoog zijn.

We mogen dus vaststellen dat het aangaan van een minilening veilig is en de snelste manier is om over extra financiële armslag te beschikken toch dient de consument er volledig zeker van te zijn dat de minilening op tijd terugbetaald kan worden om niet voor erg hoge te kosten te worden gesteld. Op de vraag welke minileningen zijn er dan nog kan je hier  het antwoord vinden.

https://www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu/

Gerelateerde artikelen

Feiten en fabels over bewindvoering, lees het hier >

Dit is waar je rekening mee moet houden na de opleiding bewindvoerder

Heb je een uitvaartverzekering nodig bij het afsluiten van een hypotheek?

3eGolf.nl