3EGolf
Image default
Zakelijk

Heb jij de RI&E goed voor elkaar?

Wanneer je ondernemer bent, loop je natuurlijk al genoeg risico. Klopt je idee wel? Betalen onze opdrachtgevers wel? Wat als ons personeel ziek wordt? Risico’s wil je natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Er is niets aan de hand zolang het goed gaat, maar wat als dit ineens niet meer het geval is?

Weet jij waar het gevaar schuil gaat?

Er zijn nogal wat risico… Je las er in de opening nog een paar. Maar dat is natuurlijk niet alles. Wat als er door achterstallig onderhoud iets gebeurt? Of iemand een gevaarlijke vloeistof binnenkrijgt, of het maximale gewicht wordt overschreden om te tillen ‘want dat ging nou eenmaal sneller’ waardoor iemand eruit ligt omdat het in zijn rug is geschoten. Of worden alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wel nageleefd? De uitval van een medewerker is al duur genoeg. Laat staan een claim, imagoschade of achterstallig onderhoud. Dat gaat ons niet gebeuren, hoor ik je zeggen. Een RI&E instrument is dan ideaal in gebruik.

Krijg inzicht

Met een RI&E – Risico-inventarisatie & evaluatie krijg je inzicht in alle problemen, uitdagingen en mogelijke oplossingen. Na een vragenlijst krijg je bij de betere systemen meteen een overzicht met de to do’s. Dit wordt ook wel het plan van aanpak (PvA) genoemd. Beperk zodoende meest voorkomende en duurste risico’s. Begin hierbij op volgorde van prioriteit. De registratie incidenten wordt je zo al erg gemakkelijk gemaakt. Het leven is immers al lastig genoeg 😉 

De verplichting

Iedere ondernemer met personeel moet een RI&E hebben. Zoals ik al aangaf is het niet zo ingewikkeld. Maar ga er wel even voor zitten. Het is namelijk erg belangrijk! Er wordt namelijk ook geïnspecteerd door de SZW. We zetten nog even de meest voorkomende risico’s voor je op een rijtje wanneer er een ongeval of incident heeft plaatsgevonden. Vaak zijn deze argumenten veel duurder dan de preventie voor een incident. Een rekensom is dus snel gemaakt.

 

https://www.raatwerk.nl/ongevallen-registratie/
3eGolf.nl