3EGolf
Image default
Gezondheid

Het NVIC

In deze blog lees je informatie met betrekking tot het NVIC.

 

NVIC

Het NVIC staat voor het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Dit is het kenniscentrum voor de klinische toxicologie in Nederland. Dit wordt ook wel het antigifcentrum genoemd. Het Nationaal Vergiftigen informeert Centrum informeert artsen en andere professionele hulpverleners. De informatie heeft betrekking tot de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftigingen. Ook adviseert het NVIC bij radioactieve stoffen. Het NVIC is verantwoordelijk voor verantwoordelijke informatie en advies over de gezondheidsrisico’s. Daarbij ook informatie over de behandelingsmogelijkheden van alle betrokkenen. Per jaar ontvangt het NVIC meer dan 47.000 meldingen.

 

Chemische stoffen

Dagelijks komen mensen in aanraking met chemische stoffen. Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen, huishoud- en doe-het-zelf producten, cosmetica, drank en genotsmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn niet gevaarlijk bij normaal gebruik. Bij een onjuiste hoeveelheid of bij onjuist gebruik kunnen erge gezondheidsgevaren tot gevolg zijn.

 

Vergiftiging

Vergiftiging is het resultaat van het opnemen van een bepaalde hoeveelheid giftige stof in het lichaam. Dit kan zijn door medicatie, alcohol, schoonmaakproducten, bepaalde gassen of andere chemische middelen. De opname van deze verschillende giftige middelen kan, door middel van inademing, inspuiting, langs de slijmvliezen via de mond. Deze giftige middelen kunnen ernstige gezondheidsgevaren veroorzaken. Vergiftiging kan opzettelijk, onopzettelijk of accidenteel gebeuren. Ongeveer de helft van de gevallen gaat het om geneesmiddelen en ongeveer 25% door huishoudproducten.  

 

Symptomen vergiftiging

Het herkennen van een vergiftiging kan door een aantal symptomen. Het voornaamste symptoom is bewustzijnsvermindering en ademhalingsstoornissen. Verder is het erg afhankelijk per product welke symptomen er op treden. De polsslag is bij het ene middel hard, terwijl het bij het andere middel heel laag is. De huid voelt vaal wek klam en bezweet. De pupillen is per middel ook anders. Bij het ene middel zijn ze wijd, terwijl ze bij het andere heel klein zijn. Ook kunnen er stuiptrekkingen en braakneigingen optreden.

 

Gevaarsymbolen

Om de gevaarlijke chemische stoffen aan te geven, bestaan er gevaarsymbolen. In totaal zijn er 9 gevaarsymbolen. De negen gevaarsymbolen zijn onder andere ontplofbaar, ontvlambaar, oxiderend, gassen onder druk, acute gezondheidseffecten, milieugevaarlijk, langetermijngezondheidsgevaar, bijtend en giftig.

3eGolf.nl