3EGolf
Image default
Winkelen

Hoe kies je het beste Donzen dekbed

Het vinden van het juiste dekbed of dekbedovertrek is vaak net als het vinden van een goed paar schoenen. Mensen geven de voorkeur aan stijlen die zowel bij hun persoonlijkheid als bij hun behoeften passen. Wanneer u investeert in de kwaliteit van natuurlijk dons, kan het vinden van het juiste dekbed dat bij uw persoonlijke stijl past, afhangen van het maken van een paar belangrijke keuzes. Wij helpen u graag op weg met de belangrijkste overwegingen om voor u de juiste keuze te maken.

Waarom is dons de beste keuze voor dekbedden?

Dons is de beste vulling voor beddengoed omdat de natuur dit ongeëvenaarde materiaal heeft gecreëerd dat ultra-lichtgewicht is en het hele jaar door een constante temperatuur biedt. Geen enkele synthetische stof kan concurreren met de warmte-gewicht verhouding van dons. Dit is belangrijk omdat de meeste mensen vinden dat hoe minder gewicht ze op zich hebben, hoe ontspannender ze slapen. Dons werkt ook goed in een zomerkussen omdat de natuurlijke eigenschappen een constantere temperatuur geven dan synthetische vullingen. 

Vind het beste dekbed voor uw slaapomgeving

Het afstemmen van het gewicht van uw dekbed op de warmte van uw omgeving is de belangrijkste stap bij het kiezen van het beste dekbed voor u. Velen van ons slapen in een warme omgeving vanwege een schuimmatras, een warm klimaat, een hogere lichaamstemperatuur door ouderdom of zelfs dat glas wijn bij het eten. In een warme omgeving is een licht donzen dekbed of donsdeken de beste keuze. Als u twijfelt, ga dan voor lichter. U kunt altijd een deken toevoegen, maar een warm dekbed kan niet worden gekoeld. Aan de andere kant hebben mensen die in een koud klimaat wonen een dik dekbed nodig als de buitentemperatuur onder nul daalt en het huis gewoon niet warm kan blijven.

Kwantiteit versus kwaliteit

De kwaliteit van een dekbed zit hem in de details van hoe het gemaakt is, niet in het aantal grammen dons dat het bevat. Soms horen we van klanten die denken dat hun lichte, warme dekbed niet van hoge kwaliteit is omdat het te dun is. Maar we horen ook van klanten die dol zijn op hun grote, pluizige dekbed, maar het ’s nachts gewoon te warm hebben. Dons is zo’n krachtige isolator dat er niet veel van nodig is om je te verwarmen. Het gaat erom de juiste hoeveelheid dons voor u te vinden, niet om uw dekbed zo vol te stoppen met dons dat het leuk is om in te duiken, maar dat u zich ellendig voelt omdat u de hele nacht zweet.

Wat maakt het ene donzen dekbed warmer dan het andere?

Sommige mensen verwarren ‘vulkracht’ met ‘vulgewicht’ en denken dat een dons met een hogere vulkracht automatisch ook warmer is. Tot op zekere hoogte is dat waar, maar er is meer aan de hand.

Vulkracht verwijst naar de meting van de loft, oftewel de pluisjes. Het is de echte maatstaf voor kwaliteit en wordt getest door de hoeveelheid ruimte te meten die dons inneemt. Hoe meer ruimte het inneemt, hoe hoger de vulkracht. Een hogere vulkracht geeft u een lichter, pluiziger dekbed voor een bepaald warmteniveau.

Het vulgewicht is de belangrijkste factor voor warmte. Het is simpelweg het aantal gram dons in een dekbed. Naarmate er meer dons in het dekbed zit, neemt de warmte toe. Er is niet veel dons nodig om zijn werk te doen, dus uiterlijk kan misleidend zijn.

Het warmteniveau is het eindresultaat van de combinatie van vulkracht en vulgewicht, waardoor een warm, of niet zo warm, dekbed ontstaat.

Het goede nieuws is dat u zich bij dekbedden kunt concentreren op het warmteniveau; u hoeft zich geen zorgen te maken over de vulkracht of het vulgewicht. Het warmteniveau is de belangrijkste maatstaf die ervoor zal zorgen dat u tevreden bent over uw nieuwe dekbed.

Hoe krijgt u de meeste luxe voor uw geld

Bij donzen dekbedden komt de luxe van de lichtheid, de pluizigheid en de zeldzaamheid van het dons. Er is geen beter gevoel dan heerlijk in een wolk te kruipen voor het begin van een goede nachtrust. We hebben het er al over gehad dat een hogere vulkracht zorgt voor meer pluis en minder gewicht, maar er zijn nog twee overwegingen bij het kiezen van een luxe dekbed: het aantal veren en het soort dons.

Soorten dons: soort en herkomst

Voor het oog is er geen verschil tussen eenden- of ganzendons. Onze wetenschappers moeten zelfs een microscoop gebruiken om bij elke levering de soort te controleren. Ganzendons is duurder omdat het zeldzamer is. Dons is een handelsartikel en volgt dus de wetten van vraag en aanbod. Er is meer dons op de markt van eenden dan van ganzen, dus eendendons is betaalbaarder.

Het verschil tussen de twee soorten dons ontstaat bij de zeer hoge vulkracht. Ganzendons is meestal beschikbaar in hogere vulkracht dan eendendons.

En ons laatste onderscheid komt van de herkomst. Dons uit koudere streken van de wereld is groter en pluiziger. Daarom is het Europese dons uit Hongarije en Frankrijk vaak zwaarder gevuld.

Waarom komt er dons uit donzen dekbedden?

Donsdichte stof is strak geweven om te voorkomen dat er kleine gaatjes in de stof ontstaan. Daarom kan de stof een beetje kreuken, wat na verloop van tijd en na het wassen minder wordt. Er zijn verschillende niveaus van donsdichtheid en deze metingen worden niet door de fabrikant aan de consument gemeld. De enige manier om te weten of een dekbed een goede donsdichtheid heeft, is het kopen van een merk dat u kunt vertrouwen. 

https://slaaponline.nl
3eGolf.nl