3EGolf
Image default
Groothandel

Isolatieglas

Het gebruik van isolatieglas in nieuwbouwwoningen is tegenwoordig al standaard. Ook worden in bestaande woningen de oude glasplaten steeds vaker vervangen door isolatieglas. Dit is dan ook niet voor niets. Voor een goed geïsoleerde woning geldt dat de aanwezigheid van isolatieglas noodzakelijk is. Enkel dan kan een woning duurzaam geïsoleerd zijn en kan er optimaal energie bespaard gaan worden.

Dubbele beglazing

De klassieke vorm van geïsoleerd glas is dubbele beglazing. Dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw van tussen 10 en 20 millimeter breed. De spouw is gevuld met droge lucht, wat een uitstekende isolerende werking heeft. Het is uiteindelijk de breedte van de spouw dat de isolatiewaarde bepaald. Hoe breder de spouw tussen de glasplaten, des te beter zal het glas isoleren. Bij dubbele beglazing zal kou niet meer gemakkelijk de woning inkomen en een bijkomstig voordeel is dat de beglazing ook akoestisch isoleert.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas, ook wel afgekort met HR glas is de moderne vorm van isolatieglas en een goed alternatief voor dubbele beglazing. Ook HR glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw, maar bestaat de spouw niet uit droge lucht, maar uit een edelgas. Aan de binnenzijde van het glas is een speciale coating aangebracht dat voorkomt dat warmte via het glas verloren gaat. Er is een verschil tussen HR+ glas en HR++ glas. Bij HR+ glas is enkel een coating aangebracht en bestaat de spouw uit droge lucht, bij HR++ geldt dat de spouw van edelgas is voorzien. Tevens is er nog HR+++ glas. Dit is de beste vorm van isolatieglas omdat het bestaat uit drie glasplaten en een dubbele spouw. De dubbele spouw is gevuld met edelgas en er is dan ook een dubbele coatinglaag aangebracht op het glas. Wel moeten kozijnen extra stevig zijn, omdat HR+++ door drie glasplaten zwaarder weegt.

De U-waarde van isolatieglas

De isolatiewaarde van geïsoleerd glas wordt weergegeven met de U-waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per m² en per 1 graad temperatuurverschil ontsnapt. Hoe lager deze waarde, des te beter isoleert het glas. Dubbele beglazing heeft op zich al een gunstige U-waarde van rond de 2,8, maar bij HR++ glas is de U-waarde 1,1 en bij HR+++ zelfs 0,5. Het spreekt voor zich dat hoogrendementsglas beter is dan de klassieke dubbele beglazing.

3eGolf.nl