3EGolf
Image default
Bedrijven

Metaalboren

Metaalboren met unieke eigenschappen

Voor elke hardheid de juiste boor

Professional boren vereist meer vaardigheid dan je denkt. Het is een gespecialiseerde klus waarvoor het gebruik van de juiste boor en boormachine vereist is. Hoe en waarmee in welke metalen te boren is een veel voorkomende vraag. En dat is logisch, want er zijn maar liefst 2300 verschillende soorten staal met elk een andere eigenschap. Het koolstofgehalte in het metaal zorgt ervoor hoe buigzaam, sterk of hard het is. HSS metaalboren zijn zoals de naam al aangeeft ‘High Speed Steel’ boren. Deze HSS metaalboren zijn bijzonder geschikt om in zacht staal te boren. De boor kan onder hoge snelheid heet worden zonder zacht te worden en is herkenbaar aan de scherpe punt.

Hoe harder het oppervlak, hoe specialer de boor

Het oppervlak van standaard staal kan hard zijn, toch kun je makkelijk HSS-s geslepen boren gebruiken bij de meeste staalsoorten. HSS-s geslepen betekent dat de boor duurzamer is en voor meerdere staalsoorten gebruikt kan worden. Ze zijn een van de meest economische oplossingen voor boortoepassingen bij algemeen onderhoud. Het maakt het ook mogelijk om HSS-s geslepen boren te gebruiken in een gewone accuboormachine bij het boren in lichte metaal soorten. We onderscheiden ook nog de HSS boren rolgewalst. Dit houdt in dat de boor van ongehard materiaal wordt gemaakt en pas in de eindfase is gehard. HSS boren rolgewalst duidt men aan met de letters HSS-R. Dit zijn gespecialiseerde boren die zorgen voor het gewenste resultaat zonder dat de boor en zijn componenten beschadigen.

Cobalt gelegeerd voor hardere staalsoorten en RVS

Boren die cobalt gelegeerd (HSS-Co) zijn, worden beschouwd als HSS boor met een upgrade. Aan deze boren is 5-8% kobalt aan het basismateriaal toegevoegd om de hardheid te verhogen. Hierdoor zijn deze boren een geweldige optie om in RVS en hardere staalsoorten te boren. Deze boren hebben een coating die invloed heeft op de eigenschappen en toepassingen ervan. Tot slot: Gebruik altijd bij het boren in metaal boorolie. Hiermee ga je de slijtage van je boor tegen en zorg je voor minder verhitting. RVS dat bijvoorbeeld door boren heet wordt maakt het harde materiaal juist nog harder. Boorolie koelt en zorgt ervoor dat de boor niet begint te gillen en verbrand. Bekijk ons ruime assortiment boren en accessoires, zodat je in de toekomst voorbereid aan de gang kunt gaan.

https://borenkopen.nl/
3eGolf.nl