3EGolf
Image default
Bedrijven

Oplichter die zich voordoet als Amerikaanse miliair

Een dokter uit het Amerikaanse Leger ontdekt nadat hij thuiskomt dat een oplichter zijn foto’s heeft gebruikt om meer dan 30 vrouwen op te lichten. De foto’s van James Evan werden gestolen van zijn Facebook door een oplichter die valse profielen creëerde om tientallen vrouwen op te lichten terwijl hij in Afghanistan diende.

 

 

Berichten van slachtoffers van de oplichter

De 36-jarige ontving berichten van 30 vrouwen die de oplichter met complimenten had overladen en zelfs het hof had gemaakt met huwelijks verzoeken. Deze vrouwen waren verliefd op me… en hoopten dat ik ze een soort van afsluiting kon geven. Het breekt mijn hart om daar aan te denken.

In chats via Facebook Messenger had de catfish amerikaanse militair leugens verzonnen over dat hij gewond was geraakt tijdens de oorlog en dat zijn zieke kinderen zonder geld thuis waren. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn, maar velen van hen stuurden de oplichters geld – €300 of €400 per keer.

Een van de slachtoffers: Roberta Wiliams van 44 jaar, vertelde dat de alarmbellen afgingen toen de man beloofde naar haar toe te komen en haar een foto stuurde van slecht gefotoshopt vliegtuigticket. Op een andere slecht gemanipuleerde foto staat Evan met een notitieboekje in de hand: Ik hou zoveel van je Roberta dat ik niet kan wachten om je te ontmoeten.

 

 

Oplichter gebruikte foto’s van Facebook

 

De dokter James Evan zegt dat de foto’s die hij op Facebook plaatste werden gestolen en werden gebruikt om valse profielen te maken op sociale media en datingsites. Hij deed zich voor als een vader van 3 kinderen en benaderde zo vrouwen van over de hele wereld.

Albert zegt dat zijn imitator hen overspoelde met complimenten, hen lokte in een lange-afstandsrelatie en hen zelfs het hof maakte met huwelijksaanbiedingen in een poging om hun hart te winnen. Daarna verzon hij leugens over dat hij gewond was geraakt en zijn kinderen zonder geld thuis zaten. Albert, die getrouwd is met de 34-jarige Rebecca Harris, was zich niet bewust van de ravage die in zijn naam werd aangericht totdat vreemden hem begin vorig jaar via internet contact met hem opnamen.

De ene beweerde verliefd op hem te zijn, een andere was boos op hem omdat hij haar hart had gebroken en een derde onthulde dat ze de man die ze geloofde een geldbedrag had gestuurd. In totaal beweert Albert dat hij op de hoogte is van ongeveer 30 vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van de oplichter, van wie velen hem geld hebben gestuurd.

 

Schade door de oplichter

 

De veteraan zegt dat het nieuws hem hard heeft getroffen. Ondertussen is te zien dat de beschuldigde oplichter aan het pronken is met zijn pas ontdekte rijkdom. Online plaatst hij foto’s van horloges en bundels van contant geld. Ik diende eervol in Irak en Afghanistan en deze kerel kwam binnenvallen en misbruikte mijn gezicht en reputatie. Hij misbruikte mijn reputatie om het vertrouwen te winnen van vrouwen. Iemand uit een ver land is mijn identiteit aan het misbruiken.

Het is een gevoel van hulpeloosheid. En dan te bedenken aan wat hij die vrouwen heeft aangedaan is hartverscheurend. Deze vrouwen vertelden me dat ze van me hielden. Deze mensen hadden een relatie met mij opgebouwd en ik was niet eens in het land. Albert ging in 2004 op 25-jarige leeftijd in het leger en werd uitgezonden naar Irak, waar hij bij de militaire politie in Bagdad diende. Toen hij terugkeerde naar de VS werkte hij in een ziekenhuis totdat hij in 2012 tot 2013 opnieuw werd ingezet in Afghanistan. Albert, die vader is van Sandra, 18, Tryniti, 16, en Navio, 14, zei: ‘Ik kwam thuis uit Afghanistan en al deze buitenlandse vrouwen begonnen contact met mij op te nemen via Facebook. Ik had zoiets van: “Wat is er aan de hand?” Men zei: “Albert, ik weet dat je een relatie hebt, maar ik werd verliefd op iemand die zei dat jij het was. We zaten samen tien maanden in een lange afstandsrelatie.”

 

Slachtoffers van de catfish zaten in kwetsbare situatie

 

Een andere vrouw stuurde een foto van mijn gezicht en dit meisje en er stond: “Ik hou heel veel van je.” Ze zei: “Ik werd verliefd op je, ik huil elke dag.” Hij richtte zich op kwetsbare vrouwen – alleenstaande moeders, oudere vrouwen en degenen die geen gevoel van eigenwaarde hadden.

Deze vrouwen waren verliefd op mij toen ze contact met mij opnamen en hoopten dat ik ze een soort van afsluiting kon geven, en het breekt mijn hart om daar aan te denken. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn, maar Albert zei dat hij is gecontacteerd door ongeveer 30 vrouwen, van wie velen de oplichter geld stuurden – 300 of 400 dollar per keer. In een bericht aan hem zei een Indiase vrouw die getroffen was: ‘Ik ben kapot, ik ben verloren omdat ik per ongeluk verliefd op je werdt’. Een ander slachtoffer schreef: ‘Je bent van de aardbodem gevallen en hebt nooit iets gezegd. Nu zit je met iemand anders in een relatie. Ik wens je het beste, Albert. Blijf deze keer alsjeblieft waarheidsgetrouw met deze persoon.’

Afgelopen juli werd Albert benaderd door Roberta Wiliams, 44 jaar oud, die door de fraudeur die zich als Albert voordeed in december 2016 was gecontacteerd. De kantoorbediende, die haar achternaam niet wil bekendmaken, werd in eerste instantie door zijn genegenheid opgenomen, maar de alarmbellen gingen rinkelen toen de man beloofde te vliegen en haar te zien en haar een slecht gefotoshopt vliegtuigticket stuurde.

Ze geeft toe dat ze 300 euro naar de oplichter stuurde nadat hij haar smeekte om te helpen betalen voor zijn elektriciteit en werd vervolgens door Western Union verteld dat het een oplichterij was. Vivian, die al zes jaar vrijgezel is confronteerde de bedrieger die zich als een man uit Nigeria had geopenbaard die verschillende foto’s van horloges en bling online had geüpload. Ze ging verder met het opsporen van Albert nadat ze de achternaam ‘Evan’ had opgemerkt op een van de foto’s die de oplichter haar had gestuurd en die via Facebook waren gekopieerd.. Ik wil de boodschap aan andere mensen overbrengen om voorzichtig te zijn.

3eGolf.nl