3EGolf
Image default
Woning en Tuin

Smart Home: technologie in je tiny house

In de moderne wereld is het niet alleen werken dat steeds meer digitaal wordt, maar ook leven. Innovaties op het gebied van intelligente huistechniek zorgen ervoor dat het algemene wooncomfort in de eigen vier muren toeneemt. Maar waar staat de term precies voor en welke andere veranderingen brengt de technologie nog meer?

 

 

 

Smart tiny house: Wat betekent dat eigenlijk?

Een tiny house die gebruikt maakt van smart home technologie, ook bekend als een “smart tiny house” – wordt over het algemeen beschouwd als een tiny house waarin grote delen van de gebouwentechniek en de consumentenelektronica met elkaar zijn verbonden. Netwerken maken niet alleen communicatie tussen de aangesloten componenten mogelijk, maar ook het opslaan van gegevens en het in kaart brengen van de logica.

Dankzij deze eigenschappen kan de kwaliteit van het leven drastisch worden verbeterd en tegelijkertijd het energieverbruik worden geoptimaliseerd. Afstandsbediening door de gebruiker is ook mogelijk, bijvoorbeeld via een smartphone of tablet. De veiligheid profiteert ook van slimme technologie, aangezien netwerksystemen een veel betere bescherming bieden tegen inbrekers en dieven. Slimme meters zijn nauw verbonden met het slimme huis. Slimme dosering houdt in wezen in dat relevante parameters zoals de kamertemperatuur en de regeling ervan in real time worden gemeten.

 

Op welke gebieden is smart tiny house al een realiteit en welke innovaties dragen bij aan het succes ervan?

Intelligent tiny house technologie wordt vandaag de dag al veel gebruikt in tiny houses. Met name de automatische regeling van verlichting, verwarming en jaloezieën en rolluiken is inmiddels wijdverbreid.

Naast de particuliere sector maken met name veel bedrijven gebruik van de technologie om hun verbruikskosten te verlagen. In de residentiële sector daarentegen worden huishoudelijke apparaten met een netwerk, zoals koelkasten, koffiezetapparaten en wasmachines, steeds belangrijker. Intelligente koelkasten, bijvoorbeeld, analyseren hun inhoud zelfstandig en kunnen de gebruiker waarschuwen in geval van een dreigend tekort – of, indien gewenst, direct nabestellen.

Een dergelijk apparaat kan ook gebruikt worden om de eigen voorraad te controleren tijdens een aankoop om onnodige aankopen te vermijden. Dit is een niet onaanzienlijk voordeel, vooral voor kleine huizen die niet veel extra opslagruimte hebben. De ontwikkeling in het Smart Home segment wordt voornamelijk gedreven door de vooruitgang in sensor, software en transmissietechnologie.

 

Welke kansen en risico’s zijn aan deze ontwikkeling verbonden?

Intelligente huistechnologie heeft het potentieel om het leven van mensen duurzaam te veranderen. De toenemende mate van automatisering zorgt ervoor dat mensen in woonruimtes steeds minder tijd hoeven te besteden aan essentiële huishoudelijke taken. Op deze manier wordt het leven niet alleen comfortabeler, maar zorgt de technologie ook voor meer vrije tijd.

Ook het verbruik van grondstoffen kan met smart tiny house tot een minimum worden beperkt. Dit sluit goed aan bij de wijdverbreide basishouding van de bewoners van Tiny House en Mini House ten opzichte van een duurzame levensstijl. Veel leveranciers van centrifugaalpompen bieden bijvoorbeeld al intelligente warmteterugwinningsystemen aan die kunnen helpen om enorme besparingen te realiseren.

Een nadeel van Smart Home is het feit dat digitale technologie grote hoeveelheden gegevens nodig heeft, die vaak zeer moeilijk te combineren zijn met gegevensbescherming in het Smart Home. Bovendien kunnen de digitale interfaces in principe door criminelen worden misbruikt en kunnen persoonsgegevens worden afgetapt, wat een bedreiging kan vormen voor de veiligheid en de privacy.

 

Wat heeft de toekomst voor Smart tiny house in petto?

Ondanks de relatief jonge geschiedenis van de modern tiny smart house gebruikt nu ongeveer een derde van alle huishoudens in Nederland slimme thuisproducten – vaak onbewust. Dit feit maakt duidelijk hoe snel de technologie zich in de samenleving verspreidt. In de toekomst kunnen tal van innovaties op dit gebied worden verwacht, die ook interessant kunnen zijn voor eigenaren van tiny houses.

Fabrikanten werken momenteel bijvoorbeeld aan intelligente beglazing zoals spiegels of ramen. Objecten van dit type kunnen in de toekomst de functie van aanraakschermen overnemen en als besturingseenheden fungeren. Momenteel wordt ook onderzoek gedaan naar ruiten die hun kleurintensiteit in real time aanpassen aan de natuurlijke lichtomstandigheden. Ook hier is het denkbaar dat beglazing in de toekomst gecombineerd kan worden met zonnecollectoren, zodat deze in de toekomst gebruikt kunnen worden om een Tiny house te voorzien van warmte.

Gerelateerde artikelen

Tips tegen inbrekers

Schoonloopmat op rol

Drie voordelen van LED bouwlampen

3eGolf.nl