3EGolf
Image default
Auto's en Motoren

Soorten elektrische scooters

Er zijn verschillende soorten elektrische scooters en elektrische scootermerken. Naast deze indeling naar type kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende elektrische scooter modellen.

  • Cruiser elektrische scooters: Sinds de jaren negentig wordt de term cruiser vooral gebruikt voor serieproductiemachines van de merken Harley-Davidson, Indian of Henderson, die ontwerpkenmerken hebben van machines uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Typische kenmerken zijn een lange wielbasis, een breed stuur en banden, een grote motor, grote spatborden en een relatief rechtopstaande voetplank, wat resulteert in een relatief rechte zithouding.
  • Chopper elektrische scooters: Chopper is de naam die wordt gegeven aan scooters die grote veranderingen hebben ondergaan. De stijlkenmerken van een hakmes zijn een lange, relatief vlakke voorvork, een hoog stuur en een naar voren geplaatste voetsteun.
  • Enduro-elektrische scooters: Enduro-elektrische scooters zijn off-road-scooters met goedkeuring voor de weg, die off-road-kenmerken hebben zoals een grof profiel en een lange veerweg en zijn goedgekeurd voor off-road-rijden en op de openbare weg.
  • All-terrain elektrische scooters: scooters die niet zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg worden aangeduid als all-terrain of off-road elektrische scooters.

 


 

 

Wat zijn de belastingen voor elektrische scooters?

Net als bestuurders van elektrische auto’s profiteren ook motorrijders die overstappen op een elektrisch aangedreven machine van belastingvoordelen. Elektrische scooters zijn voor een beperkte periode vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Na de vrijstellingsperiode wordt de verschuldigde motorrijtuigenbelasting met 50 procent verlaagd ten opzichte van machines met een klassieke verbrandingsmotor.
 

Hoe duur is de verzekering voor een elektrische motor?

Als je een verzekering voor een elektrische motor afsluit, kunt je kiezen tussen verschillende verzekeringsklassen die verschillende voordelen bieden in het geval van een schadegeval, net als bij een auto. Voor het afsluiten van een verzekering is het raadzaam om individuele informatie in te winnen over het respectievelijke dienstenpakket van een aansprakelijkheidsverzekering, een gedeeltelijke dekking en een volledig omniumverzekering voor scooters.
 

Hoe laad je elektrische scooters op?

De meeste elektrische scooters kunnen zowel op de weg bij openbare oplaadpunten als thuis bij het stopcontact worden opgeladen. Veel modellen zijn voorzien van een snelle oplaadtechnologie die de normale oplaadtijd van de accu’s aanzienlijk verkort, tot wel acht uur. De meeste elektrische scooters hebben geen extra apparatuur of installaties nodig voor het opladen. Door de batterij in het stopcontact van je huis te steken, krijgt de batterij voldoende energie.

Onze tips voor het correct opladen van de e-scooter: Lithium-ion-accu’s, ook bekend als Li-Ion-accu’s, hebben intelligente oplaadelektronica die overladen, oververhitting of kortsluiting voorkomen. Het is niet nodig om de batterij volledig te ontladen voor de volgende lading. Het zogenaamde geheugeneffect, waarbij de accu het laatste laadniveau “onthoudt” en pas vanaf dit punt weer oplaadt, is in de nieuwe generatie accu’s niet meer aanwezig.

In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, moeten lithium-ionbatterijen niet voortdurend worden ontladen en volledig worden opgeladen. Gedeeltelijke ladingen zijn geen probleem, maar het regelmatig volledig opladen daarentegen zorgt voor een zeer zware belasting van de elektroden. Idealiter zou het laadniveau tussen 30 en 70 procent moeten liggen.

3eGolf.nl