3EGolf
Image default
Entertainment

Speelgoed van nu, van dierenknuffels tot barbies voor kinderen

Speelgoed van nu, van dierenknuffels tot barbies voor kinderen

 

Veel speelgoed is veranderd in de loop van de tijd. Tegenwoordig is het speelgoed heel veel anders dan vroeger, het is moderner, gemaakt van ander materiaal, vroeger vooral van aardewerk, stof of hout. Nu vooral van plastic of siliconen. Ook zien we dat een steeds grotere groep jongeren en kinderen zich richten op het digitaal spelen. Je kunt hierbij denken aan een spel computer zoals de Playstation of een Nintendo, maar ook spellen (apps) op de telefoons zijn razend populair. In ons artikel gaan we het vandaag meer hebben over het traditionele speelgoed zoals paardenknuffel en de Barbie. Bij dit soort speelgoed wordt meer inlevingsvermogen gebruikt en zie je vaak dat kinderen zelf een verhaal uitspelen zoals bijvoorbeeld met Ken en Barbie. 

 

In het speelgoed van nu zit ook geluid en lichtjes, dit was vroeger niet, de geluiden moest je er zelf bij maken.

 

Populair speelgoed van nu:

 

Dierenknuffels, paardenknuffels en andere gekke knuffelbeesten

Een knuffel is doorgaans een pluchen speelgoedbeest dat gebruikt kan worden als troost, om mee te praten, hulp bij inslapen of om te ontspannen. Het meest bekende knuffeldier is vanouds de teddybeer. Met een knuffelbeest kan een kind spelen en knuffelen. Sommige mensen sparen ze als hobby. Ook bestaat er een commerciële relatie met bijvoorbeeld een tekenfilm, computerspel, kinderprogramma of kinderfilm, hierdoor word het aantrekkelijk gemaakt om een of meer knuffels te hebben zodat je ze als aandenken kan hebben. Ook zien we vaak dat kinderen met huis(dieren) zoals een konijn, paard of cavia graag een knuffel willen hebben dat hier gelijk aan is. De paardenknuffels van Crafty Ponies zijn hier een erg mooi voorbeeld van. De Crafty Ponies paardenknuffel is er 1 die je kan, knuffelen, verzorgen en er zijn ook vele leuke accessoires bij verkrijgbaar zoals een zadel en paardendekens.

Video over de Crafty Ponies paarden knuffels

 

De Steiff fabriek en de ontwikkeling van de knuffels.

De Steiff fabriek is begonnen bij Margarete Steiff die als jonge meid begon met een atelier voor kleding. Ze zag in een het blad ‘ModeWelt’ een patroon van een speelgoed olifantje, dit leek haar leuk om te maken als geschenk voor diverse vrienden, bekenden en relaties. Ze vond het zo leuk om de dieren te maken, dat er spoedig een beer, poedel, aapje en ezeltje volgden. In 1892 verscheen de allereerste ‘zachte gevulde beer voor kleine kinderen’ in haar prijslijst. We zien nu wel dat deze knuffeldieren altijd weer terugkomen, maar dat er ook nieuwe bijkomen zoals paardjes, egels, alpaca’s, alle soorten dieren eigenlijk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbie

In 1959 hebben ze de eerste barbiepop ontwikkeld van Mattel. Dit kwam omdat Ruth Handler, een van de oprichters van Mattel, haar dochter, Barbara, spelen met papieren aankleedpoppen. Het bracht haar op het idee om een pop in 3D te maken. Nadat Ruth Handler in 1956 op een reis in Zwitserland de pop Lilli aantrof, ontworpen door een Duitse fabrikant, besloot Mattel om de rechten te kopen, om een soortgelijke pop in Amerika uit te brengen. De modeontwerpster Charlotte Johnson maakte de eerste kleertjes voor de pop. De pop kreeg de naam Barbie, vernoemd naar de koosnaam van haar dochter, die de inspiratiebron was geweest.

De ‘Geboortedatum’ van Barbie is 9 maart 1959, op die dag werd namelijk de pop geïntroduceerd bij de inkopers op de ‘1959 Toy Fair’. In hetzelfde jaar begon ook tevens de massaproductie. Ken, vernoemd naar Kenneth, de zoon van Handler, ontstond twee jaar later. De Afro-Amerikaanse pop Christie volgde in 1968. In 1997 kwam daar ook nog Becky bij, die in een rolstoel zit. In 2016 hebben ze verschillende lichaamstypes uitgebracht, lang, klein en vol.

 

Barbie heeft ook verschillende carrières gehad, zoals astronaut, piloot, dokter en nog veel meer, dit is gedaan om jonge meiden te laten zien dat vrouwen verschillende beroepen kunnen uitoefenen in het leven.

https://craftyponies.nl
3eGolf.nl