3EGolf
Image default
Bedrijven

Thermische energie uit oppervlaktewater i.p.v. aardgas?

Er is veel discussie over en ze halen regelmatig het nieuws: de mini aardbevingen die soms in Groningen voorkomen als gevolg van de aardgaswinning in de regio. Deze fossiele brandstof is een veelgebruikte energiebron voor de opwarming en verkoeling van woningen. Echter komt er CO2 vrij bij de verbranding ervan, is het een explosief gassoort en veroorzaakt de inwinning uit de bodem soms aardbevingen. Tevens zal aardgas ooit opraken, aangezien het om een schaarse brandstof gaat. Een alternatief is daarom wenselijk. Een duurzame en effectieve oplossing is het halen van thermische energie uit oppervlaktewater. Xylem Water Solutions heeft daarvoor een installatie ontwikkeld die, in vergelijking met andere installaties, niet storings- en onderhoudgevoelig is.

Benieuwd naar onze producten en diensten, of de ttoepassingen daarvan? Bel dan eens vrijblijvend naar 078 654 84 00 voor meer informatie of vul het online contactformulier in!

Hoe werkt dit alternatief nu eigenlijk?

Deze techniek richt zich op de brontemperatuur van het water. Als het oppervlakte water warm is, zoals in de zomer, kan dit water door een warmtewisselaar gevoerd worden, om vervolgens de warmte uit het water te onttrekken. Deze warmte slaan we op in een warmte- en koudeopslag. Andersom doen we dit ook met de kou van koud water tijdens meer winterse periodes. De opgeslagen kou en warmte kunnen worden gebruikt om gebouwen op koude dagen van warmte te voorzien, en vice versa.

Een duurzame, toekomstgerichte oplossing

Thermische energie uit oppervlaktewater halen is een methode die zowel effectief als duurzaam en toekomstgericht is. Op dit moment telt het gebruik van aardgas voor de opwarming van gebouwen mee voor ongeveer 30%, een aanzienlijke hoeveelheid. Door over te stappen op oppervlaktewater kan voor 12% in de warmtevraag voorzien worden en tot maar liefst 54% in de koudevraag!

Neem gerust contact op voor meer informatie!

Zit u nog met vragen over de werking van het onttrekken van thermische energie uit oppervlakte water? Of wilt u meer weten over onze diensten en producten? Neem dan gerust contact op. Dat kan per telefoon via 078 654 84 00 of door middel van het online contactformulier.

https://www.xylem.nl/
3eGolf.nl