3EGolf
Image default
Auto's en Motoren

Tips voor een goed werkende buitenboordmotor

Om een boot voort te stuwen is aan de achterkant een motor gemonteerd. Deze motor noemen we de buitenboordmotor. Het bijzondere van een buitenboordmotor is dat deze niet alleen een functie heeft om de boot voort te stuwen, maar de buitenboordmotor dient ook als roer. Om de buitenboordmotor als roer te kunnen gebruiken is de buitenboordmotor draaibaar.

Soorten buitenboordmotoren

De buitenboordmotor die het meeste voorkomt is een tweeslag- of vierslaguitvoering van een verbrandingsmotor. Naast de verbrandingsmotor zijn er ook elektromotoren. Het voordeel van een elektromotor is dat deze stiller en milieuvriendelijker is. Wel moet je, bij aanschaf van een elektromotor, er rekening mee houden dat je er niet ver mee kunt varen. Ook heeft een elektromotor weinig pk’s en moet je rekeninghouden met de beperkte actieradius. De elektrobuitenboordmotoren zijn uitermate geschikt voor vissersbootjes en de fluisterboten in de natuurgebieden. Overigens is sinds 2010 er een elektrobuitenboordmotor met 20 pk op de markt en in 2020 is een elektrische buitenboordmotor met 150 pk in productiegenomen.

Buitenboordmotortechniek

Het opvallendste aan een buitenboordmotor is dat deze niet alleen draaibaar is voor het gebruik als roer, maar ook kantelbaar is. Zo kan de buitenboordmotor naar boven gericht worden en daardoor komt de schroef boven het water te hangen. Dit is erg handig als de boot in ondiep water komt of als er aangemeerd moet worden. Als je in het water aan het varen bent, dan kan er wier in de schroef komen en dan is het erg handig als het wier uit de schroef vrijgemaakt kan worden. Tijdens het varen kan in de schroef afval komen. Zoals touw en plastic en al varende waterplanten.

De buitenboordmotoronderhouden

Net als de motor van een auto, moet ook de buitenboordmotor regelmatig onderhouden worden. Enerzijds voor de veiligheid van de personen die met de buitenboordmotor varen en anderzijds voor behoud van de motor. Voor een zolang mogelijke levensduur van de buitenboordmotor is een periodiekonderhoud van de buitenboordmotor aan te raden. Een goed onderhoud van de buitenboordmotor verkleint het risico dat de buitenboordmotor tijdens het varen stil kan vallen. Om dit te voorkomen en voor de veiligheid van de varende personen is goed onderhoud een must. Dit kunnen technische mensen zelf doen, maar beter is het om het periodieke onderhoud door een erkend watersportcentrum te laten uitvoeren.

Onderhoud tips

Iedere bezitter van een buitenboordmotor dien jaarlijks voorzorgsmaatregelen te treffen om de buitenboordmotor in goede conditie te houden. Dat kan het watersportcentrum voor de eigenaar doen, maar er zijn ook werkzaamheden aan de buitenboordmotor die iemand zelf kan doen.

Enkele aandachtspunten

Tijdens het varen wordt de olie in het tandwielhuis, onderin in het staartstuk, vaak aangetast door water. Ververs daarom de olie als de buitenboordmotor niet meer gebruikt wordt. Soms is het beter om naar de specialist van het watersportcentrum te gaan.

Gaskabel en schakelhandels

Vergeet de gaskabel en de schakelhendels niet in te smeren en vergeet ook niet de belangrijkste punten van de motor.
Controleer of laat het watersportcentrum controleren of de anode, die op het staartstuk bevestigd is, niet vervangen moet worden.

Benzinefilter

De controle van het benzinefilter is bij veel buitenboordmotoren eenvoudig te doen. Dit komt omdat de meeste benzinefilters doorzichtig zijn.

Bougies controleren

Controleer jaarlijks de bougies en vergeet de bougies niet schoon te maken en de contactpunten te reinigen.

Verversen van olie

Bij het verversen van de olie, bij een viertaktmotor, moet niet vergeten worden de peilstok terug te doen. Ook het oliefilter niet vergeten te vervangen.

Opbergen van de buitenboordmotor

Als de buitenboordmotor voor de overwintering wordt opgeborgen, dan moet dat rechtop gebeuren en raadpleeg in alle voorkomende situaties de specialist van het watersportcentrum.

https://www.justmarine.nl/buitenboordmotoren.html
3eGolf.nl