Verzeker uw leven met een levensverzekering.

Levensverzekeringen spelen een belangrijke rol bij het afdekken van risico’s en het opbouwen van vermogen. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Van belang is de manier van uitkeren (eenmalig of periodiek) en het moment van uitkeren. Het moment van uitkeren kan worden onderverdeeld in drie hoofdvormen:

  • Levensverzekering – uitkeren bij overlijden (risicoverzekering)
  • Levensverzekering – uitkeren bij leven (spaarverzekering)
  • Levensverzekering -uitkeren bij leven op een bepaalde datum of bij eerder overlijden (gemengde verzekering)

Een verzekering bij overlijden, de overlijdensrisicoverzekering, keert alleen uit als de verzekerde overlijdt.
Een verzekering bij leven keert een bedrag uit bij het in leven zijn van de verzekerde op een bepaalde datum. Bij deze verzekering wordt dus vermogen opgebouwd, bijvoorbeeld als studieverzekering. Als een verzekering bij leven gecombineerd wordt met een overlijdensrisicoverzekering, is er sprake van een gemengde verzekering, ook wel kapitaalverzekering genoemd.

Overlijdensrisicoverzekering.

Geld en dood is een combinatie waar veel mensen zich ongemakkelijk bij voelen. En toch hebben deze alles met elkaar te maken, want doodgaan kost geld en de dood is, naast een heleboel andere dingen, ook gewoon handel waar een hele ‘industrie’ (in Amerika spreekt men niet voor niets van deathcare industry) haar geld mee verdient, van uitvaartondernemers tot crematoriumbeheerders, van kistenfabrikanten tot grafsteenproducenten. De uitvaart is een product, dat in tijd en geld kan worden uitgedrukt en tijd is geld, ook in uitvaartland.

Zo duur als u zelf wilt
Veel mensen zullen tegen de tijd dat ze overlijden genoeg geld op hun bank-, giro- of spaarbankrekening hebben om de uitvaart zonder veel problemen zelf te bekostigen. Bent u in loondienst of ontvangt u een uitkering dan ontvangt u wellicht na uw dood (of eigenlijk uw nabestaanden) ook nog eens een belastingvrije overlijdensuitkering van drie maanden salaris of uitkering, die geheel ter bekostiging van de uitvaart kan worden gebruikt. En als u een levensverzekering of een lijfrenteverzekering heeft afgesloten, hoeft u zich eigenlijk helemaal geen zorgen te maken over de financiering van uw uitvaart. Zoals bij zoveel dingen, geldt dat u de uitvaart zo duur kunt maken als u zelf wilt. Kisten en stenen komen in alle prijsklassen en het scheelt aanzienlijk of de overledene vervoerd wordt per gehuurde bakfiets of met een ouderwetse koets met vier zwarte paarden ervoor. Het kan allemaal, maar het prijskaartje is uiteraard verschillend.

Zorg uit handen geven
Toch sluiten veel mensen een uitvaartverzekering af. De reden is dan vaak niet zo zeer dat ze zelf het geld niet hebben, maar omdat ze het plezierig vinden de hele zorg van de uitvaart uit handen te geven, om er bijvoorbeeld hun nabestaanden niet mee op te zadelen. (Ook vanuit fiscaal oogpunt kan het gunstig zijn, zie onder fiscaal.) Als ‘de zorg uit handen nemen’ de reden is, bedenk dan eens bij uzelf óf de verzorging van een uitvaart wel altijd als een loden last wordt gevoeld is of dat uw naasten het misschien wel prettig zouden vinden heel direct zélf bezig te zijn met uw afscheid. Toch blijft het regelen van een uitvaart een zware taak, die het beste aan een uitvaartverzorger over gelaten kan worden. Indien gewenst zullen de meeste ondernemers de familie bij (onderdelen van) het regelen van de uitvaart betrekken. Zo kan de verzorging van de overledenen gedaan worden door de familie, samen met of in het bijzijn van de uitvaartondernemer.

Het gemiddelde
Blijkbaar kiezen de meeste Nederlanders toch voor ‘een zelfde soort uitvaartverzekering‘, met vergelijkbare diensten en producten de in Nederland meest gebruikte kist bijvoorbeeld is een spaanplaten met eikenhout gefineerde kist met houten montering, vlak deksel, plintwerk en voorzien van satijnzijden binnenbekleding. De gemiddelde prijs van een uitvaart in Nederland bedroeg in 2017 EURO 4650. Let op, dat is exclusief een grafsteen. En ook de kosten voor een eigen graf is bij een dergelijk bedrag meestal niet inbegrepen!

 

http://www.courtinegroep.nl/de-juiste-keuze-van-uw-uitvaartverzekering/
Terug naar boven