3EGolf
Image default
Bedrijven

Wat is het verschil tussen een groepenkast en stoppenkast

Het verschil tussen een groepenkast en stoppenkast is best simpel, op een groepenkast zitten namelijk allemaal kleine schakelaartjes en op een stoppenkast zitten grote witte stoppen. De stoppenkast is eigenlijk de voorganger van de groepenkast, een van de grote voordelen is dat je de stoppen niet meer hoeft te vervangen. Wanneer er vroeger namelijk een stop doorsloeg moest deze gelijk worden vervangen, bij de groepenkast is het een kwestie van de schakelaar weer omzetten. 

Wat doet een groepenkast of stoppenkast

De groepenkast of stoppenkast verdeeld alle elektra in groepen, zo staan niet alle apparaten op hetzelfde aangesloten. Door de groepen van elkaar te onderscheiden lijden andere groepen niet als er storing of kortsluiting is op een groep. 

Een groepenkast van goede staat

Een groepenkast is erg belangrijk voor de elektra omdat alle elektra hier vandaan komt, de kwaliteit is dus ook niet onbelangrijk. Je ziet daarom ook nergens meer stoppenkasten omdat die erg zijn verouderd, een groepenkast die is verouderd kan namelijk minder spanning verdragen. Je ziet dan ook dat de groepen vaker doorslaan bij oude groepenkasten dan bij nieuwe groepenkasten. Om te weten of je groepenkast nog van goede kwaliteit is moet je hem controleren, dit kun je ook laten doen door een elektricien. Wanneer een groepenkast te oud is moet hij vervangen worden om uiteindelijk weer de optimale prestaties te krijgen, dit vervangen kun je het beste laten doen door een elektricien omdat hij hierin is gespecialiseerd. Je bent er op deze manier dus zeker van dat je groepenkast op een goede manier wordt vervangen. 

Groepen toevoegen

Je kunt ook extra groepen toevoegen, het voordeel hiervan is dat je meerdere apparaten tegelijk aan kan hebben staan. Wanneer je meer dan vier groepen hebt moet er een extra aardlekschakelaar bij komen, hierdoor is je elektra optimaal beveiligd.

 

3eGolf.nl