3EGolf
Image default
Bedrijven

Wat moet je doen wanneer je ergens niet mee eens bent

Werk is voor veel mensen de 2e plek naast huis waar ze het meest zijn. Het is dan ook van uiterst belang dat er een prettig werkklimaat heerst. Het is een soort tweede thuis tenslotte. Al zijn er -anders dan (vaak) thuis- wel strakkere kaders en regels over hoe je behoort te gedragen op de werkvloer. Bij de ene werkgever is het onderling contact heel vrij en joviaal en bij een andere werkgever is er een duidelijke top down hiërarchie. En dan is er natuurlijk ook heel veel tussen in. De gemene deler is echter dat er bij veel bedrijven ongeacht de structuur makkelijk iets fout kan gaan. Een bedrijf is tenslotte gemaakt uit een verzameling mensen en mensen zijn geen robots en maken fouten. Is een fout gemaakt dan worden  steeds vaker externe en onafhankelijke vertrouwenspersonen van een klachtencommissie ingeschakeld. Het bedrijf landelijkeklachtencommisie.nl is hier een voorbeeld van. 

 

Om wat voor zaken er een onafhankelijke vertrouwenspersoon ingeschakeld wordt

Helaas houdt pestgedrag niet op als men de volwassen leeftijd heeft bereikt. Als iemand gepest wordt binnen een bedrijf dan is dat zeker een grondige reden om een vertrouwenspersoon te benaderen. Ook als men zich gediscrimineerd voelt vanwege bijvoorbeeld afkomst, geslagdelijke voorkeur of gender. Uiteraard is een vertrouwenspersoon er ook voor incidenten met geweld (fysiek en psychisch) en intimiderend gedrag van een of meerdere collega’s. Werkgevers hebben niet alleen baat bij ongewenst gedrag de kop in te drukken omdat het de werksfeer verhoogt en daarmee meestal samenhangend de bedrijfsresultaten. Werkgevers zijn ook door de wet verplicht om een veilig klimaat te waarborgen. Het voorkomen van ongewenst gedrag is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet.

 

Waarom het inschakelen van een extern vertrouwenspersoon verstandig is

Veel bedrijven hebben een vertrouwenspersoon. Meestal is dat iemand die hiervoor gevraagd is en het leuk vindt om deze taak op zich te nemen. Toch kleven er nadelen aan deze constructie. Vaak zie je dingen namelijk helderder als je er verder van af staat. Als je als vertrouwenspersoon klachten krijgt over het vrijpostige gedrag van je directe collega dan is het hierover oordelen soms wat lastig. Vooral als het bijvoorbeeld je collega betreft waar je ook graag buiten werk vaak graag mee omgaat en regelmatig gaat sporten of barbecueën. Of iemand met de klacht ziet het als een drempel om de interne vertrouwenspersoon te benaderen vanwege de dubbelrol. Dus wat kun je doen als je het ergens niet mee eens bent? Het advies is: het inschakelen van een extern vertrouwenspersoon. Dit maakt het onderzoek en de oplossing eerlijk, transparant en laagdrempelig.

3eGolf.nl