3EGolf
Image default
Woning en Tuin

Alles wat u moet weten over woningtaxatie

Indien u van plan bent een woning te kopen, wilt degene die de hypotheek verstrekt uiteraard weten wat de huidige marktwaarde is van de desbetreffende woning. Het bepalen van die waarde wordt taxeren genoemd. U kunt een woning ook laten taxeren indien u het wilt verkopen, of na een verbouwing. Dit wordt door een onafhankelijke expert uitgevoerd, welke in de meeste gevallen een makelaar is. Hoeveel de woning waard is, hangt af van verschillende dingen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de gemeente waarin de woning gevestigd is, in wat voor buurt, in welke staat de woning verkeert, de oppervlakte en zo nog een aantal dingen. 

Is het verplicht om een woning te laten taxeren?

Ja, de hypotheekverstrekker stelt het taxeren van een woning verplicht. Een uitzondering hiervan is als het gaat om een nieuwbouwwoning indien men de woning meteen na oplevering koopt. De hypotheekverstrekker kan nog wel een taxatierapport opvragen als het een tijd duurt (bijvoorbeeld langer dan een jaar) voordat de woning verkocht wordt. De huizenmarkt is een dynamische markt waarin prijzen stijgen en dalen, en dus de waarde niet hetzelfde blijft na verloop van tijd. 

Taxatie dienend als WOZ bezwaar

Een taxatie kan ook vereist zijn als je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Deze wordt vastgesteld door de gemeente waarin het huis gevestigd is en hierdoor worden de hoogtes van bepaalde belastingen bepaald die u zal moeten afdragen. Als u vindt dat de WOZ-waarde (veel) te hoog is, kunt u door middel van een taxatierapport op te laten maken een bezwaar aantekenen. Dit rapport zal ondersteuning bieden aan dit bezwaar.

Wat zijn de kosten van een taxatierapport?

Makelaars hanteren in de meeste gevallen een vast tarief voor het taxeren van een woning. Gemiddeld kost dit zo’n 500 euro. Dit bedrag bent u altijd kwijt, ongeacht hoeveel de woning waard is. Dit is gunstig, omdat u dan vooraf exact weet waar u aan toe bent. De kosten van het taxatierapport bestaan onder andere uit de volgende dingen:

  • Het tarief van de taxateur/makelaar
  • Onkosten voor de administratie
  • Gemeentelijke leges
  • Kadastrale leges

Kijk hier voor meer informatie over een taxatierapport door een makelaar.

Zijn de kosten van een taxatie fiscaal aftrekbaar?

Ja, dat is inderdaad het geval. Dit mag voor één maal van het belastbaar inkomen worden afgetrokken in box 1. Dankzij dit betaalt u minder inkomstenbelasting. Zo zijn er nog een aantal andere zaken fiscaal aftrekbaar bij het aankopen van een woning. Hiervoor kunt u zich het beste laten informeren door een deskundige.

3eGolf.nl