3EGolf
Image default
Aanbiedingen

Behangen; zo doe je dat!

Behangen; zo doe je dat! 

Jouw slaapkamer is toe aan een opfrisbeurt en jij wilt kiezen voor een mooi behang. Je kan iemand inhuren die voor je gaat behangen maar je kan het ook zelf doen. Hier komt echt vakmanschap bij kijken maar met een paar praktische tips, kun jij zelf aan het behangen gaan. Lees de tips hieronder. 

 

  1. Maak de muur behangklaar

Zorg ervoor dat de oude behangresten of zorg voor een glad gestukadoorde wand. Het is hierbij belangrijk dat het stucwerk minimaal een half jaar oud is. Bij sierpleister is het belangrijk dat je de muur eerst gladschuurt en dan pas behang aanbrengt. Bij een gipswand moet je deze eerst bewerken met voorstrijk of muur opvulling voordat je gaat behangen. Je kunt het behang het beste verwijderen als het goed nat is. Maak de muur goed schoon en verwijder alle lijmresten met een harde borstel. 

 

  1. Doe de behangtest 

Voordat je jouw prachtige nieuwe stroken behang op de muur gaat plakken, kun je een behangtest uitvoeren. Hiermee test je de zuigkracht van de muur en controleer je of de lijm zich (niet te) goed hecht aan de muur. Maak een kleine hoeveelheid behanglijm aan volgens de instructies en plak een stuk behang van 30cm bij 30cm op de muur. Plak dit losjes op de muur en druk het niet aan met de behangroller. Meet nu hoe lang je het behang nog kunt bewegen. Is dit minder dan 10 seconden? Dan heeft de muur extreme zuigkracht, verdun dan jouw behangplaksel. Is dit tussen de twee à drie minuten? De muur heeft een geschikte zuigkracht voor het behangplaksel die je hebt gemaakt. Is dit 15 minuten, dan hecht de lijm niet goed aan de muur. Dan is het noodzakelijk om de muur eerst op te schuren. 

 

  1. Behangplaksel aanmaken 

Maak het behangplaksel aan volgens de bijgevoegde instructies. Let goed op dat je het juiste plaksel gebruikt, dit is afhankelijk van het gewicht van je behang. 

 

  1. Knip stroken op maat 

Je kunt alle stroken op maat knippen met een speciale behangschaar. Knip ze op de juiste lengte (de hoogte van de kamer) plus vijf centimeter. Smeer behangplaksel op de strook en zorg dat ook de randen goed zijn besmeerd met plaksel. Laat het behangplaksel de aangewezen tijd inweken, en ga dan naar de volgende stap. 

 

  1. Banen aanbrengen 

Alles klaar? Beginnen maar! Maak een lijn op de muur waar de eerste baan moet komen. Het is handig om hierbij een waterpas te gebruiken. Breng lijm aan op de muur en plak de baan direct tegen de muur en strijk het glad met een behangspatel. 

https://www.beinhouse.nl/

Gerelateerde artikelen

Xbox live, wat is dat?

Picanto

Waarom het gebruik van textiel in je interieur een goed idee is

3eGolf.nl