3EGolf
Image default
Huishoudelijk

Daklekkage opsporen? Bekijk deze vijf tips!

Een lek in het dak van uw huis kan de waarde van uw huis flink verminderen of zelfs onverkoopbaar maken. Lekkage is moeilijk op te sporen omdat het werkelijke probleem meestal niet zit op de plek waar het dak lekt. Door de loop van de jaren ontstaat schade in het dak. Als deze schade niet op tijd wordt opgemerkt en gerepareerd kunnen plafonds en muren verkleuren en beschimmelen. Daarom is het heel belangrijk dat u op tijd de oorzaak van lekkage opspoort om verdere schade te voorkomen en uw woningwaarde te behouden.

 

Vijf manieren om zelf daklekkage op te sporen

Onze loodgieters van Loodgieter Amersfoort geven u de volgende tips om zelf lekkage in het dak op te sporen:

  1. Pak een zaklamp en kijk of er schimmel op zolders of op muren zit. Zoek naar verkleuring op plafondtegels of gipsplaten. Ga op zoek naar nat, vochtig of rottend hout in kelders, bij schoorstenen, dakramen of ventilatieroosters. Meestal zijn deze gebieden in het hout donkerder dan onaangetast hout. Als je schimmel tegenkomt dat gedijt op vocht, heeft u waarschijnlijk het meest kwetsbare punt in het dak gevonden.
  2. Met droog weer kunt u een overstromingsproef doen. Hiervoor zijn twee personen nodig. De eerste persoon gooit emmers water over het dak of zet de tuinslang erop. De tweede persoon gaat de zolder op met een zaklamp en kan zo zien of het dak gaat lekken. Deel voor deel maakt de eerste persoon het dak nat, terwijl de tweede persoon op zoek gaat naar het gat. Door deze overstromingsproef weet u ook gelijk in hoeverre uw dak bestand is tegen een eventuele natuurlijke storm.
  3. Voeg een kleurstof aan het water toe dat u over het dak gooit, bijvoorbeeld rode kleurstof omdat deze makkelijk te zien is. Het lekkende gebied zal een kleurstofpad laten zien naar het exacte punt waar het water binnenkomt.
  4. Het kan zijn dat er meerdere punten zijn waar het water binnendringt. Dus als u één punt vindt, zoekt u dan verder totdat u zeker weet dat er geen andere lekkages meer zijn.
  5. Ziet u beschadigde isolatie in het dak? Volg deze dan naar de bron van het lek. Isolatie verslechtert een stuk sneller dan hout. Als u schade aan een deel van de isolatie ziet, houdt u er dan rekening mee dat het lek enkele meters naar beide kanten kan liggen. Verwijder voorzichtig de isolatie op de plek van de schade. Zo kunt u het pad van het water volgen van de beschadiging naar de oorzaak.

De oorzaak van de lekkage

Wanneer u het beginpunt van de lekkage heeft gevonden inspecteert u dan de onderkant van het dak op objecten die het dak hebben doorboord of er aan zijn bevestigd. Soms worden lekken veroorzaakt door een scherp voorwerp zoals een spijker. Is dat niet het geval, kijk dan eens naar de ventilatieopeningen in het dak. Deze zijn meestal te vinden in de buurt van richels, puntgevels of beide. Soms verzwakken de afdichtingen rond ventilatieopeningen na verloop van tijd, waardoor regenwater kan binnendruppelen.

Heeft u de oorzaak van uw lekkage opgespoord, begin dan zo snel mogelijk met de reparatie om verdere schade te voorkomen. Wilt u dit het liefst door een professional laten doen, dan staan wij van Loodgieter Amersfoort natuurlijk voor u klaar.

https://isbaza.nl/
3eGolf.nl