3EGolf
Image default
Dienstverlening

De kosten van een oppas uitgelegd

Wanneer je kennismaakt met een nieuwe oppas voor jouw kind zul je altijd een onvermijdelijk gesprek moeten voeren over het salaris voor de oppas. Het is handig om je hier goed op voor te bereiden. Niet persé om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, maar vooral om een eerlijk en onderbouwd aanbod te doen waar jullie je allebei goed bij kunnen voelen. De kans dat je er dan samen gemakkelijk uitkomt is een stuk groter op deze manier. Om dit te doen is het handig om te weten welke aspecten een rol spelen bij het bepalen van het loon. Lees dus gauw verder en kom daar achter!

Het minimumloon als uitgangspunt

Wat kost een oppas? Nou, het is handig om ervan uit te gaan dat je hem of haar in ieder geval het minimum loon gaat betalen. Dit ben je feitelijk gezien natuurlijk ook wettelijk verplicht. Het fijne hieraan is dat je sowieso een eerlijk loon bedenkt, waarvan je weet dat het in de basis goed zit. Van daaruit kun je de volgende onderwerpen nog meenemen in je overweging om het loon iets verder omhoog op te schroeven.

Leeftijd

Het minimumloon is al afhankelijk van leeftijd, maar het is bovendien aan te raden om voor een oudere oppasser nog net iets meer loon te betalen. Dit wordt veelal gedaan omdat oudere personen toch ook meer kosten moeten maken en het loon voor hen wel interessant moet blijven. Daar staat tegenover dat je van een wat oudere oppasser ook iets meer verantwoordelijkheidsgevoel kunt verwachten.

Ervaring

Een oppasser met jarenlange ervaring verdient nu eenmaal een hoger salaris dan je buurmeisje dat nog nooit eerder heeft opgepast. Zeker wanneer iemand dus al flink wat ervaring heeft mag het salaris wat verder omhoog.

Extra klusjes

Veel mensen laten een oppasser extra klusjes doen in huis of voor het kind. Denk aan boodschappen doen, opruimen, de afwas of vaatwasser uitruimen, het kind van school halen of helpen met huiswerk, etc. Wanneer een oppasser dit doet is hij of zij eigenlijk dubbel aan het werk. Dan is het belangrijk dat de beloning die hij of zij krijgt hier ook op is aangepast.

Het aantal kinderen

Past een oppasser op meerdere kinderen, dan mag het salaris ook wat verder omhoog. Toch hoef je voor twee kinderen ook zeker niet dubbel te betalen. Hij of zij is er immers toch al en zoveel extra werk is een extra kind nu ook weer niet.

Eventuele diploma’s en certificaten

Een oppasser met een kinder-EHBO diploma, een afgeronde oppasopleiding of andere pedagogische expertise verdient vaak meer dan een gewone oppas. Dat is ook niet zo gek, want hij of zij speelt een prominentere en positievere rol in de opvoeding van je kind. De oppas speelt daar sowieso een rol in, dus hoe beter die rol wordt vervuld, hoe meer het mag kosten.

Samen overleggen

Nu weet je een beetje hoe je het salaris vorm kunt geven. Het belangrijkst is het natuurlijk om te overleggen met de oppas, zodat jullie beiden tevreden kunnen zijn met het bedrag. Succes!

3eGolf.nl