3EGolf
Image default
Industrie

De processen van metaalbewerking

Metaalbewerking is, zoals de titel al aangeeft, het werken met metalen om afzonderlijke onderdelen te maken. Er is een breed scala aan technologieën die binnen de metaalbewerking worden gebruikt om alle soorten producten te creëren, zoals kleine sieraden tot en met het bouwen van onderdelen en grootschalige constructies.

De meeste metaalbewerkingsprocessen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: vormen, snijden of verbinden. Het is echter ook belangrijk om op te merken dat het gieten een van de meest voorkomende methoden van metaalbewerking is en bestaat uit het gieten van metaal in een mal, waarna het wordt gekoeld en gestold. Deze gids zal proberen een overzicht te geven van de meest voorkomende metaalbewerkingsprocessen in de hedendaagse industrie.

Metaal vormen
Vormen is het proces van het modelleren van metalen voorwerpen door vervorming, zonder toevoeging of verwijdering van materiaal. Het vervormingsproces wordt uitgevoerd met behulp van warmte en mechanische belastingen. Vormen omvat ook verschillende productietechnologieën zoals buigen en smeden.

Metalen buigen
Het buigen van metaal is een productieproces dat gebruik maakt van buigzame materialen, meestal plaatstaal, zoals meestal wordt gebruikt voor apparatuur zoals gespecialiseerde machinepersen. Het buigen van metaal wordt beschouwd als zeer kosteneffectief voor partijen van lage tot gemiddelde hoeveelheden. In principe zijn er drie types van buigen op een afkantpers: luchtbuigen (meest voorkomend), bottelen en coining.

Smeden
Het smeden behoort tot de oudste metaalbewerkingsprocessen. Het maakt gebruik van lokale drukkrachten voor het vormen van metaal. Tegenwoordig wordt industrieel smeden gedaan met gespecialiseerde persapparatuur (hamers), die meer dan duizenden kilo’s kunnen wegen! Een van de belangrijke voordelen van het smeden is dat het een onderdeel kan produceren dat sterker is dan wanneer het met behulp van gieten of machinale bewerking zou worden gemaakt. Het metaal wordt gevormd tijdens het smeedproces, en de interne korrelstructuur vervormt langzaam volgens de algemene vorm van het onderdeel. Nadat het proces is voltooid, heeft het eindproduct enorm superieure eigenschappen.

Leer meer over metaalbewerking bij CNC Nederland

3eGolf.nl