3EGolf
Image default
Financieel

Dit is waar je rekening mee moet houden na de opleiding bewindvoerder

Misschien heb je weleens met familieleden gesproken over de vraag of jij bereid zou zijn op te treden als bewindvoerder voor de kinderen van een familielid, met name in het geval wanneer kind op jonge leeftijd beide ouders verliest. Misschien ben je zelfs al bewindvoerder van zo’n cliënt. Ook in vele andere situaties wordt iemand vaak gevraagd om als bewindvoerder op te treden. Weinig mensen wijzen dit verzoek af, hoewel velen de taakomschrijving van een bewindvoerder pas volledig begrijpen nadat zij in functie zijn getreden.  

Interesse in de Opleiding Bewindvoerder? Klik hier voor alle informatie. 

Wat is een bewindvoerder? 

Een bewindvoerder is een juridische relatie waarbij een bewindvoerder het vermogen bezit, belegt en gebruikt in het voordeel van de cliënt volgens zijn/haar aanwijzingen en de vereisten van de wet. De algemene plicht van een bewindvoerder bestaat uit het controleren van het vermogen en het beschermen van de cliënt. Dit gebeurt naar aanleiding van aanwijzingen van de cliënt. Een bewindvoerder is onder meer verantwoordelijk voor het nemen van uitkerings- en beleggingsbeslissingen, het indienen van belastingaangiften en het afleggen van verantwoording aan de cliënt. De cliënt moet de aanwijzingen van de bewindvoerder opvolgen, die doorgaans zijn vastgelegd in een bewindvoerder overeenkomst of testament. 

In dit artikel worden enkele belangrijke verantwoordelijkheden van bewindvoerders belicht, evenals mogelijke aansprakelijkheden. Personen die ermee instemmen om als bewindvoerder te fungeren, moeten begrijpen dat een bekwame en verantwoordelijke functie als bewindvoerder geen geringe taak is, maar volledig haalbaar is met aandacht voor detail en de bereidheid om indien nodig professioneel advies in te winnen. 

Het takenpakket van een bewindvoerder 

Het is de verantwoordelijkheid van de bewindvoerder om in te schatten wat de cliënt nodig heeft qua hulp. Een bewindvoerder vraagt bijvoorbeeld bepaalde uitkeringen aan. In het bewindvoerders document kunnen bepaalde vereisten staan, zoals dat de bewindvoerder ieder jaar de inkomen van de cliënt uitkeert aan de cliënt. 

Factoren waar een bewindvoerder ook rekening mee dient te houden, zijn de behoeften van cliënt. Zoals uitgaven voor levensonderhoud, schoolgeld of andere educatieve uitgaven of terugkerende medische uitgaven. Ook dient de bewindvoerder rekening te houden met inkomsten en andere middelen van de cliënt en zijn of haar bekwaamheid om op een verantwoorde manier gebruik te maken van bepaalde contante uitkeringen. 

Wanneer is het geld voor levensonderhoud bijvoorbeeld op? Of hoe lang heeft de cliënt zijn of haar bewindvoerder nodig? Welke uitgaven moeten voorrang krijgen op andere?  Was het bijvoorbeeld de bedoeling van de schenker dat het geld volledig zou worden gebruikt voor de opleiding van de cliënt als prioriteit? Wat wil de schenker? Welke andere financiële middelen staan de begunstigde ter beschikking en moet de bewindvoerder hiermee rekening houden bij het al dan niet doen van uitkeringen? 

Het verzamelen van informatie over de financiële middelen van een cliënt en het bepalen of de cliënt extra middelen van de bewindvoerder nodig heeft, kan moeilijk zijn. Hoe meer een bewindvoerder weet over de levensomstandigheden van de cliënt en de intenties van de schenker, hoe beter geïnformeerd de beslissingen van de bewindvoerder zullen zijn. 

Interesse in het beroep van een bewindvoerder? Lees hier hoe je bewindvoerder wordt.

http://financielezorg.hoffelijk.nl
3eGolf.nl