3EGolf
Image default
Bedrijven

Heb ik een burn-out?

Een burn-out, wat houdt het nou precies in? Wanneer je last hebt van een burn-out ben je overspannen na aanleiding van een emotionele belasting. Daardoor heb je geen energie meer om je werk te verrichten. Tijdens een burn-out ontstaat door een langdurige emotionele overbelasting en stress. Wanneer je al overspannen bent een toch een langere tijd over deze grenzen heen gaat heeft dit een burn-out als gevolg. Vaak wordt de term overspannen gebruikt als we spreken over een burn-out.

Het gaat gepaard met verschillende burn out klachten. Voorbeelden hiervan zijn: slaapklachten, emotionele reacties in de vorm van huilbuien, vergeetachtigheid, verandering in je libido, niet meer goed kunnen nadenken en dingen doen met veel minder plezier. Er zijn nog veel meer klachten die met een burn-out gepaard kunnen gaan. Deze klachten zijn te onderscheiden in verschillende soorten reacties:  verminderde sociale bekwaamheid, fysieke uitputting, emotionele buien en verhoogde sensitiviteit. In de latere fase van de burn-out kunnen er ook andere klachten ontstaan zoals: angsten, depressies en schuldgevoelens.

Er zit een verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben. Wanneer je overspannen bent is dit meestal het gevolg van iets wat op korte termijn is gebeurd. Een burn-out ontstaat door een langere tijd over je eigen grenzen heen gaan. Wanneer je we denken aan een burn-out denken de meeste dat dit werk gerelateerd is, dit is niet altijd het geval. De burn-out ontstaat door stress en langdurige emotionele overbelasting. Iedereen kan een burn-out krijgen, maar mensen met bepaalde karaktereigenschappen lopen een groter risico. Mensen die erg perfectionistisch zijn en de lat altijd erg hoog leggen hebben een grotere kans op een burn-out. Vaak is er een verband tussen het opleidingsniveau en de werkdruk, mensen met een hoger opleidingsniveau hebben een grotere kans op een burn-out.

Heb je zelf last van een van deze bovenstaande klachten of herken je dingen? Wil je weten of je zelf een burn-out hebt of overspannen bent? Doe dan de burn out symptomen test op www.drie60.com.

http://www.drie60.com
3eGolf.nl