3EGolf
Image default
Zorg

Het belang van goede zorgkleding

Bedrijfskleding voor medewerkers in de zorg is belangrijk. Het zorgt voor uniformiteit en herkenbaarheid. Het is duidelijk dat mensen in de zorg werken. Dat heeft bepaalde voordelen. Het is voor patiënten fijn als mensen in zorginstellingen of in de thuiszorg herkenbaar zijn aan hun uniform. Patiënten weten dan wie ze aan moeten spreken voor hulp. Voor de medewerkers is het belangrijk om niet in hun eigen kleding te hoeven werken. Werkkleding die speciaal gemaakt is voor het zware werk dat ze doen, maakt het werk makkelijker en prettiger. Het voorkomt ook slijtage van de eigen kleding, omdat die minder vaak gewassen hoeft te worden.

De voordelen van goede zorgkleding

Het belangrijkste is echter de voordelen die kwalitatief goede zorgkleding voor het personeel heeft. Zorghulpverleners zijn vrijwel tijdens hun dienst vrijwel continue veel aan het bewegen. Zeker verpleegkundigen, maar ook andere hulpverleners bewegen en lopen veel tijdens hun werkzaamheden. Comfortabele ademende kleding is dan essentieel om hun werk prettig uit te kunnen voeren en voldoende bewegingsvrijheid te hebben. De kleding moet niet te strak zitten, om vrijuit te kunnen bewegen.
Zeker bij de oksels moet zorgkleding lekker los zitten om transpiratievlekken te voorkomen. Soepel vallende en ruim zittende zorgkleding is het prettigste. Daarom is het belangrijk dat de kleding op maat gemaakt en gepast kan worden om het comfort te waarborgen. Kleding die te strak zit, zorgt ervoor dat een zorgmedewerker zich minder makkelijk kan bewegen. Dit kan nadelige effecten op de kwaliteit van de verleende zorg hebben en dient dus voorkomen te worden. Zorgkleding heeft vaak ook zakken, zodat spullen makkelijk meegenomen kunnen worden en er een verplegershorloge aan vastgezet kan worden.

Hygiëne is uiterst belangrijk

Werkkleding voor de zorg moet uiteraard ook hygiënisch zijn. De kleding moet glad zijn, mag niet pluizen en moet op hoge temperaturen gewassen kunnen worden. Het is het beste als de kleding op minimaal 60 graden, gewassen kan worden, zodat hardnekkige vlekken en bacteriën verwijderd worden. De kleding moet er uiteraard vlekkeloos schoon worden. Daarnaast moet het in de wasdroger gedroogd en gestreken kunnen worden. Het zorgpersoneel moet een verzorgde en schone uitstraling hebben.
Het kan om hygiënische redenen belangrijk zijn dat zorgkleding niet over het hoofd aangetrokken hoeft te worden. Daartoe is kleding ontworpen die als een jas aangetrokken kan worden en met drukknopen gesloten wordt. Deze jassen kunnen dus veilig gedragen worden.

Het uiterlijk van de zorgkleding

Wit is nog altijd de meest gebruikelijke kleur, door de neutrale en toch professionele uitstraling. Dat is de reden dat artsen over het algemeen witte jassen dragen. Neutraal betekend niet dat het ook saai moet zijn. Een kleuraccent op de kleding kan de kleding een modieus tintje geven. Een mooie kleur, zoals groen, bordeauxrood of blauwe zorgkleding doet het echter ook prima. Dit geeft dezelfde professionele uitstraling als witte zorgkleding. Het geeft een wat warmere aanblik dan witte zorgkleding, maar voor beide kleuren is wel wat te zeggen. Op witte kleding zie je vlekken waarschijnlijk beter, wat handig is met het wassen van de kleding.

3eGolf.nl