3EGolf
Image default
Gezondheid

Het effect van een overdosis Ibuprofen

Ibuprofen is zowel een over-the-counter geneesmiddel als een geneesmiddel dat je enkel op recept meekrijgt. De vrij verkrijgbare vorm wordt gebruikt voor de behandeling van milde tot matige pijn. De receptvorm wordt gebruikt voor de behandeling van pijn, gevoeligheid, zwelling en stijfheid veroorzaakt door bijvoorbeeld artrose en reumatoïde artritis. Is het mogelijk om een overdosis Ibuprofen in te nemen? En wat zijn de effecten hiervan? Lees er hier alles over.

Wat is Ibuprofen?

Ibuprofen behoort tot een groep geneesmiddelen die niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden genoemd. Deze werken door het stoppen van de lichaamsproductie van een natuurlijke stof die pijn, koorts en ontsteking veroorzaakt. Diclofenac en naproxen vallen ook in deze categorie.

Ibuprofen wordt vaak gebruikt wanneer een paracetamol niet voldoende helpt tegen de pijn. NSAID’s werken beter tegen pijn. Daar staat tegenover dat de bijwerkingen intenser kunnen zijn. Ze kunnen maag- en darmklachten veroorzaken.

Het gebruik van Ibuprofen

Ibuprofen wordt vaak gebruikt tegen kiespijn, nek- of schouderpijn, gewrichtspijn of rugpijn. Tevens wordt Ibuprofen vaak geslikt tegen migraine of menstruatieklachten. Ibuprofen is verkrijgbaar in de vorm van cachet, tabletten of poeder. De effecten zijn binnen 30 tot 60 minuten merkbaar. Ibuprofen werkt gedurende 6 tot 8 uur.

Overdosis Ibuprofen

De maximale dosering van Ibuprofen voor een volwassenen is 1200mg. Wanneer je veel pijn ervaart, is het acceptabel om de dosering te verhogen naar maximaal 2400 mg. Hierbij is het verstandig om altijd je huisarts om advies te vragen. 

Het is mogelijk om een overdosis Ibuprofen binnen te krijgen. De dosering grens van Ibuprofen verschilt per persoon. Dit hangt af van gewicht, lengte en leeftijd. De symptomen van een overdosis Ibuprofen zijn: misselijkheid, overgeven (eventueel met bloed) en stekende buikpijn. Als je denkt dat je een overdosis Ibuprofen binnen gekregen hebt, is het van belang om een arts te waarschuwen.

Verslaving aan Ibuprofen

Kun je verslaafd zijn aan Ibuprofen? Het antwoord hierop is tweeledig. Op fysiek vlak is het antwoord nee. Op geestelijk vlak is het antwoord ja. Er zitten geen stoffen in Ibuprofen die je fysiek afhankelijk kunnen maken. Wel kan de gewoonte ontstaan waarbij je denkt dat je Ibuprofen nodig hebt. Dat kan weer leiden tot intense bijwerkingen waardoor je misschien kunt denken dat je Ibuprofen nodig hebt. Wanneer je deze cirkel doorbreekt, zul je merken dat de klachten direct stoppen. 

Wat is junkiegedrag? Junkiegedrag is het gedrag dat iemand vertoont wanneer hij/zij verslaafd is aan geneesmiddelen of narcotische middelen. Junkiegedrag is een groot woord voor iemand die een verslaving heeft aan pijnstillers. Vaak wordt met ‘’junkiegedrag’’ het gedrag bedoeld dat iemand vertoont wanneer er sprake is van een ‘’harde narcotische middelen’’ verslaving.

https://www.afkickkliniekinfo.nl/
3eGolf.nl