3EGolf
Image default
Aanbiedingen

Hoe ga je het beste om met iemand die aan dementie lijd?

Het is natuurlijk niet leuk wanneer een naaste te maken krijgt met dementie. Veel mensen denken dat dementie hetzelfde is als Alzheimer. DIt is niet zo. Alzheimer is een vorm van dementie. In dit artikel gaan wij het alleen niet hebben over de verschillende vormen van dementie, maar over hoe je het beste om kan gaan met iemand die aan dementie lijd.

Omgaan met dementie

  • Beeld is makkelijker te begrijpen dan woorden. Heb je het over iets wat de persoon heeft meegemaakt laat het dan zien. Zo is het makkelijker te herkennen;

  • Praat in korte zinnen.  Lange zinnen kunnen te veel informatie zijn voor de persoon in kwestie en zo is het enorm onduidelijk wat de boodschap is.

  • Aandacht trekken tijdens het praten. Ben je in een gesprek met een dementerend iemand? Leg dan tijdens het praten je hand op zijn of haar hand of schouder en maak oogcontact. Zo weet diegene dat hij of zij zich op jou moet focussen.

  • Beweeg veel. Het is het beste voor iemand met dementie om veel te bewegen. Zo wordt het brein gestimuleerd om te werken. Gaat diegene liever niet wandelen? Ga dan iets anders als tuinieren bijvoorbeeld doen.

  • Structuur is key. Zorg ervoor dat je een vaste structuur houd met een dementerend persoon. Bijvoorbeeld altijd om half negen ontbijten.

Wat moet je vermijden?

Er zijn ook een aantal dingen die je het beste kunt vermijden met iemand die dementeert:

  • Vermijd het corrigeren. Door de persoon te corrigeren of tegen te spreken kan hij of zij in de war raken.

  • Hard en snel praten of fluisteren is ook erg moeilijk om voor iemand met dementie om het gesprek te volgen. Zorg ervoor dat je rustig en duidelijk praat.

  • Stel niet te veel vragen waar de persoon lang over moet nadenken. Test dus niet hoe de kinderen heten. Dit zorgt voor enorm veel verwarring.

  • Gedraag hoe je je voelt. Iemand met dementie heeft snel in de gaten wanneer jij je anders gedraagt. Gedraag je je dus vrolijk maar ben je dit niet? Probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

Heb je hulp nodig om voor iemand te zorgen met dementie doordat je zelf een druk leven hebt? Dan staat Zorgservice Brabant voor jou klaar. Door hun kennis kunnen zij gemakkelijk iemand met dementie de juiste zorg verlenen.

Gerelateerde artikelen

De visgraat vloer

Elegant, sportief, vol met innovatieve technologie├źn en intu├»tief in de bediening

Verrijk uw tuin met een prachtige pergola

3eGolf.nl