3EGolf
Image default
Huishoudelijk

Hoe hoog moet de druk op de CV ketel zijn?

De CV ketel is in huis nog altijd erg belangrijk. De ketel heeft daarentegen wel een bepaalde hoeveelheid waterdruk nodig om normaal te werken. Een te hoge of te lage waterdruk kan ketelproblemen veroorzaken. Soms kan de waterdruk leiden tot storingen of onnodig verlies van water uit het systeem. Als de waterdruk te laag is, denkt u al snel aan het toevoegen van water aan de boiler. Als u regelmatig continu water moet bijvullen, kan het expansievat beschadigd raken.

 

Druk onder de 1 bar

De ketel bevat verschillende componenten die functioneren onder een bepaalde waterdruk. Zo is de pomp een van de belangrijkste onderdelen waarvoor waterdruk nodig is. Als de waterdruk lager is dan 1,0 bar, zal deze niet goed werken. Op deze manier is de kans groot dat de ketel defect raakt, en ook niet. U kunt dan de druk controleren en de druk weer verhogen door de boiler te vullen. Er kunnen veel redenen zijn voor de lage waterdruk. Verwarmingswater kan water verliezen. Als er een lek is, zal de druk langzaam afnemen omdat het water uit het verwarmingssysteem wegloopt. Door het scheuren van het expansievat zal de druk dalen. Als het membraan in het expansievat scheurt, wordt het expansievat gevuld met water en kan het drukverschil niet meer worden opgevangen.

 

Expansievat kapot?

Het expansievat bevindt zich meestal bij de CV ketel. Sommige mensen noemen expansievaten ook wel drukvaten. Als het membraan in het expansievat breekt, wordt de container gevuld met water. Als u het water in korte tijd moet bijvullen, is de kans groot dat het expansievat beschadigd raakt. Door op de metalen voorwerpen aan de boven- en onderkant van het expansievat te tikken, hoort u of deze breekt. Hoorde u het verschil in geluid niet? Het is zeer waarschijnlijk dat het wordt gevuld met water en het membraan niet meer functioneert. Doordat het systeem het waterdrukverschil niet meer opneemt, zal het toenemen. Het wordt aanbevolen om het expansievat op korte termijn te vervangen.

 

Een te hoge waterdruk kent veel gevaren

De waterdruk in de boiler kan ook te hoog worden. Naarmate het systeem opwarmt, zal de druk in de ketel toenemen. Het water “zwelt”. Omdat het water gesloten is, kunt u nergens heen. Daarom is het expansievat op het systeem aangesloten. In het expansievat zit een “ballon”, ook wel diafragma genoemd. De ballon vangt het drukverschil op. Als het expansievat scheurt, wordt het drukverschil niet meer opgevangen. Er zit een overdrukventiel op de CV ketel. Als de druk te hoog is, kan het water ontsnappen; als de druk te hoog is en u kunt nergens heen, kunnen de leidingen barsten en loopt het systeem leeg, met ernstige overstromingen tot gevolg.

 

Wel of geen loodgieter?

Komt u er zelf niet helemaal uit, heeft u advies nodig of heeft u liever dat iemand anders de klus klaart in no-time? Geen probleem! Uw loodgieter Amsterdam staat voor u klaar. Wij als uw loodgieter Amsterdam beschikken over de juiste kennis, ervaring en mankracht. Velen hebben de interpretatie dat dingen als het vullen van CV ketel een simpele klus is, en dat u hier geen loodgieter voor nodig hebt. Er zijn inderdaad mensen die dit prima afgaat, maar er zijn er ook genoeg die later toch terugkomen van deze beslissing. Het is niet voor niets dat er mensen zijn die het vak jarenlang tot in expertise moeten verstaan om dit soort klussen goed uit te voeren, het is dus lang niet voor iedereen weggelegd.

https://loodgietersbedrijf-amsterdam.nu/
3eGolf.nl