3EGolf
Image default
Financieel

Scheiden, wat komt erbij kijken?

Als je gaat scheiden moet je vaak een hoop regelen, daar kun je vaak wel wat hulp bij gebruiken. Enkele voorbeelden zijn het verdelen van de spullen, bepalen wat je met de woning gaat doen en als er sprake is, hoe en wat je moet regelen rondom de kinderen. Je advocaat of mediator kan je hierbij begeleiden en bijstaan. Een advocaat kan je vooral goed helpen met het juridische gedeelte, maar een mediator kan ook bemiddelen waardoor het makkelijker is om on speaking terms te blijven.

Scheiden en nu?

Als je gaat scheiden komt er een hoop op je af, er moet namelijk een hoop geregeld worden. Dit alles moet vastgesteld worden in een convenant die je samen vaststelt. Scheidingen zijn vaak erg stressvol waardoor het niet altijd even makkelijk is om met je ex-partner te praten. Het kan dan verstandig zijn om een mediator in te huren. Dit zijn mensen die je kunnen begeleiden bij de onderhandelingen, zodat jullie er toch samen uit kunnen komen. Een mediator maakt geen beslissingen over de inhoud, maar zorgt er wel voor dat jullie normaal met elkaar kunnen communiceren. In sommige gevallen lukt dit niet en dan zal de rechter alles bepalen. Het is verstandig als je samen een convenant opstelt, zodat er ook rekening wordt gehouden met jullie privé situatie. De rechter houdt namelijk voornamelijk rekening met de wet, maar niet met jullie situatie.

Na de uitspraak van de rechter

De convenant gaat naar de rechter en die doet er een uitspraak over. Als deze wordt toegewezen, dan is het alleen nog zaak om dit op te laten nemen in de registers van de burgerlijke stand. Zodra deze zijn ingeschreven is de scheiding rechtsgeldig en kunnen de afspraken afgedwongen worden. Mocht de wederpartij de afspraken niet nakomen, dan kun je deze afdwingen door een deurwaarder in te schakelen. Het is dus zeker aan te raden om na het inschrijven je ook aan de gemaakt afspraken te houden. Dit inschrijven bij de gemeente moet ook gebeuren door de advocaat binnen een halfjaar na de uitspraak. Als die niet gebeurd, zul je het hele proces weer opnieuw moeten doorlopen.

https://www.scheidingswijze.nl
3eGolf.nl