3EGolf
Image default
Winkelen

Klaar voor de lente?

De lente staat in het teken van nieuw leven, plantjes die weer gaan groeien en de zomer die langzaamaan door gaat zetten. Het is niet voor niets dat in deze periode vroeger altijd de grote voorjaarsschoonmaak plaatsvond. Dit is niet alleen het ideale seizoen om te gaan schoonmaken, maar ook een prachtig moment voor een nieuwe organisatie van de kledingkast. Een moment om alles even na te gaan of je dit nog wel echt draagt, en of de items die je wilt gaan gebruiken, ook wel gemakkelijk te vinden zijn op het moment dat je half slapend je outfit selecteert.

Waar begin je?

Om te beginnen met het organiseren van je kledingkast, is het van belang om het eerst eens goed uit te zoeken. Hangen er nog kledingstukken in die je al jaren bewaard voor ‘dat ene moment’, of waarvan je hoopt er ooit nog eens in te passen? Misschien is het dan nu tijd om deze eruit te halen. Maak voor jezelf nog een doos of bak met kleding waar je nog een hechting mee htb maar die je niet draagt, maar zorg er voor dat dit niet je kledingkast vult. Kledingstukken die niet meer je stijl zijn, maar nog wel heel en mooi, die kan je wegbrengen naar bijvoorbeeld een tweedehands of kringloopwinkel. Heb je kledingstukken ertussen zitten die wel al vol gaten zitten, dan kan je deze inleveren in een textielbak.

Verschillende sorteersystemen

Hoe je de verschillende kledingstukken in je kledingkast gaat sorteren, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn wel een aantal manier die aan te raden zijn. Een van de meest vrolijke manieren om naar te kijken, is het ophangen van de kledingstukken in de volgorde van de regenboog. Voor het samenstellen van outfits kan je hierbij snel zien wat wel en niet bij elkaar gaat passen. Het is dan wel handig als je zelf weet welke kleur elk kledingstuk heeft, omdat het terugvinden van specifieke dingen anders een uitdaging kan worden. Je kan hiervoor dan ook kiezen om je kledingstukken op te hangen bij type. Dus alle truien naast elkaar, dan de jurken, dan de shirts en zo verder.

Een nette uitstraling

Een kledingkast kan er nog steeds erg rommelig uitzien, ook als je een van de eerder genoemde sorteermethodes gebruikt. De oorzaak hiervan kan op verschillende punten liggen. Een aantal dingen die je kan doen om de uitstraling wat netter te maken, zijn bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de kleerhangers dezelfde kleur of maat zijn. Door hier een eenheid in te vormen, wordt het een stuk rustiger voor het oog. Daarnaast is het ook van belang om enkel in de kledingkast te hangen, wat daar ook echt thuishoort. Die extra doos met spullen of de koffer met oude boeken, dus kunnen misschien beter op een andere plek in het huis.

Extra’s naast het hanggedeelte

Naast een goede indeling met kleerhangers van de shirts, blouses en jurken, kan het slim zijn om een ladenkast te gebruiken voor de kleding die je normaal opvouwt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broeken, maar ook je tassen, riemen of schoenen kunnen hierin opgeborgen worden. Het voordeel hiervan is dat je misschien in je kledingkast ruimte overhoud om een mad te kunnen plaatsen voor de vuile was, mocht je deze niet in de badkamer hebben staan. Deze is dan direct opgeruimd zodra je de kastdeuren dicht doet, en zorgt niet voor extra spullen in de ruimte.

Alles voor het oog

Om jezelf te motiveren de kledingkast netjes te houden, kan je nog wat simpele trucjes toepassen. Als iets er voor het oog erg prettig uitziet, ben je eerder geneigd om dit ook zo te behouden. Om jezelf richtlijnen te geven met wat waar geplaatst moet worden, kan je bijvoorbeeld labels toevoegen aan de planken of manden die in de kast zitten. Over manden gesproken, het gebruik van een mooie set manden of dozen, kan een extra organisatie geven. Bijvoorbeeld voor het opbergen van sjaals, mutsen, tassen accessoires of riemen. Door dezelfde kleur of maat dozen in te zetten, creëer je een rustig beeld en eenheid.

Een laatste tip

We hebben het al gehad over het creëren van eenheid op verschillende manieren. Het sorteren van kleding op kleur, op soort, het gebruik van een ladekast voor opgevouwen kledingstukken. Maar ook hierbinnen kan je nog wat extra flair toevoegen. Misschien ken je de manieren van Marie Kondo wel, maar het opvouwen van je kleding volgens dezelfde wijze zorgt voor mooie stapels. Zorg ervoor dat je de kleding daarna met de vouwkant naar je toe legt, waardoor het niet rommelig oogt.

https://www.bestofamsterdam.com/nl/category/shoppen/
3eGolf.nl