3EGolf
Image default
Internet

Monaco heeft landelijk 5G mobiel netwerk

Toegegeven, als één van de kleinste landen ter wereld is landelijke dekking snel gerealiseerd, maar Monaco kan zich wel uitroepen als eerste land ter wereld met overal 5G dekking.

Terwijl andere landen zich nog beraden of het verstandig is om met het Chinese Huawei in zee te gaan heeft dit bedrijf samen met Monaco Telecom het eerste 5G netwerk operationeel. Het land dat bekend staat om zijn rijke inwoners met dure en snelle sportauto’s heeft nu dus ook het snelste mobiele internet ter wereld.

Supersnel 5G moet startups trekken

Met deze stap wil het land zichzelf op de kaart zetten als voorloper op het gebied van technologie en hiermee meer startups over te halen zich in Monaco te vestigen.

De 5G technologie is aanzienlijk sneller dan 4G internet, snelheden tot 10 Gbit/s zijn technisch mogelijk. Het grootste voordeel van 5G is echter dat er nauwelijks sprake is van vertraging in de dataoverdracht. Er is altijd een vertraging bij het versturen en ontvangen van data over een netwerk, maar bij 5G is deze vertraging teruggebracht tot enkele milliseconden, waar dit bij 4G nog tientallen milliseconden is.

Zelfrijdende stadsbus

Deze zeer kleine vertraging, in technische termen latency genoemd maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Zo is 5G geschikt voor het aansturen van zelfrijdende auto’s, waar een reactietijd van milliseconden het verschil kan maken tussen wel of geen aanrijding. Als publiciteitsstunt voor het nieuwe 5G netwerk rijdt er daarom sinds de lancering van het nieuwe mobiele netwerk een zelfrijdende stadsbus door Monaco.

5G in Nederland

In Nederland laat 5G nog even op zich wachten. Eerst moeten de frequenties worden geveild, maar vooralsnog is er nog geen datum voor deze veiling bekend. Op dit moment wordt er in de politiek nog gediscussieerd of Huawei nu wel of niet de apparatuur mag gaan leveren. Het bedrijf ligt namelijk onder vuur wegens mogelijke spionage door de Chinese overheid via door Huawei geleverde apparatuur.

Ook is de frequentie voor de snelle versie van 5G in Nederland de komende jaren nog niet beschikbaar. Deze 3,5 gigahertz frequentie is namelijk al in gebruik voor afluisterapparatuur van de inlichtingendiensten. Op zijn vroegst in 2023 zal deze frequentie vrijkomen. Tot die tijd zullen de 5G mobiele netwerken van Nederlandse providers gebruik moeten maken van lagere frequenties, waardoor de snelheid ook lager zal zijn. In andere landen is deze frequentie wel direct beschikbaar waardoor Nederland een achterstand zal oplopen.

Er worden wel al kleinschalige proeven met de nieuwe 5G technologie gedaan in onder meer Maastricht en Den Haag.

4G nog snel genoeg

Voorlopig zullen we het in ons land dus nog moeten doen met 4G mobiel internet abonnementen. Deze technologie is voor de hedendaagse toepassingen gelukkig ook al supersnel, dus de vertraging met 5G hoeft niet direct problemen op te leveren.

3eGolf.nl