3EGolf
Image default
Vakantie

Ontwikkeling Duitse milieuzones

Sinds begin 2008 heeft Duitsland de bekende milieuzones (ook wel umweltzones) ingevoerd. Dit zijn zones waarbij de vervuilende uitlaatgassen van auto’s zo veel mogelijk beperkt worden. Voor het betreden van zo’n milieuzone dien je een milieusticker te hebben voor je voertuig. Deze sticker geeft de milieuklasse van je voertuig aan. Heb je geen milieusticker, dan mag je de zone niet betreden. Doe je dit toch, dan loop je risico op een boete die begint vanaf 80, – euro. De afgelopen jaren zijn de regels binnen de milieuzones aangescherpt, om de luchtkwaliteit te bevorderen. In dit artikel vertellen we je graag meer over de milieusticker voor Duitsland.

 

Soorten milieustickers voor Duitsland 

 

De milieustickers zijn ingedeeld in 2 soorten, op basis van de milieuklasse van het voertuig. Niet ieder voertuig komt dus in aanmerking voor dezelfde milieusticker. 

 

De groene milieusticker

 

Deze sticker biedt toegang tot de meeste milieuzones in Duitsland. Benzinevoertuigen vanaf bouwjaar 1993 komen voornamelijk in aanmerking voor een groene milieusticker. Dit geldt bij dieselvoertuigen meestal vanaf bouwjaar 2006. 

 

De gele milieusticker

 

De gele milieusticker biedt alleen toegang biedt tot de stad Neu-Ulm. Verder is deze gele sticker niet bruikbaar in andere milieuzones. Vroeger accepteerden andere steden ook de gele sticker, maar door de aangescherpte milieuzone-regels is dat niet meer het geval. De meeste dieselvoertuigen met een bouwjaar vóór 2006 komen in aanmerking voor een gele sticker. Benzinevoertuigen met een bouwjaar vóór 1993 komen hier ook voor in aanmerking. 

 

Vroeger kon je ook een rode milieusticker ontvangen. Deze is tegenwoordig niet meer te verkrijgen. Voertuigen die voor deze sticker in aanmerking komen, zijn te vervuilend om binnen de milieuzone te laten. 

 

Dieselverbod Duitse steden

 

Sinds begin 2018 heeft Duitsland steden gemachtigd een dieselverbod in te voeren. Dit houdt in dat steden ervoor kunnen kiezen om oudere dieselvoertuigen te toegang te ontzeggen. Zo kan het voorkomen dat je voor je dieselwagen wel een groene milieusticker hebt bemachtigd, maar vooralsnog niet de dieselverbod-zone mag betreden. 

 

Net als bij de milieuzones, staat het voortijdig aangegeven wanneer je een zone betreedt met een dieselverbod. Op dit moment hanteren de steden Berlijn, Stuttgart, Hamburg en Darmstadt een dieselverbod zone. Met oog op de toekomstige co2-heffing in Duitsland vanaf 2021, zullen meerdere steden in de toekomst een dieselverbod inlassen. 

 

 

 Rijden door Duitsland zonder milieusticker

 

Voor de automobilisten die geen milieusticker weten te bemachtigen, is er ook hoop. Het is mogelijk om over de Duitse snelwegen te rijden zonder een milieusticker. De Duitse milieuzones bevinden zich in het centrum van de steden. De snelwegen en landwegen zijn vrij. 

 

Als je een stad met een milieuzone wilt betreden maar geen milieusticker hebt, dien je dus buiten de zone te parkeren. Dit is een stuk goedkoper dan binnen het centrum, maar je bent wel afhankelijk van het openbaar vervoer in Duitsland. 

 

Uitzonderingen voor Duitse milieuzones

 

Sommige voertuigen mogen zonder sticker de umweltzone betreden. Er zijn een aantal uitzonderingen voor de Duitse milieusticker:

 

  • Bestuurders die over een Europese gehandicaptenkaart beschikken, hoeven geen milieusticker aan te schaffen. Zij kunnen zonder problemen de milieuzone betreden. 
  • Politieagenten, ambulancebroeders en brandweerlieden hebben geen milieusticker nodig.
  • Diplomaten en NAVO-vertegenwoordigers: Ook deze ambtenaren zijn vrijgesteld van de milieusticker. 
  • Voor oldtimer voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, zijn er geen milieustickers vereist. Het is wel vereist dat je een kopie van je kentekenbewijs document op het dashboard plaatst. Dit bewijst dat je voertuig daadwerkelijk een oldtimer is. 

 

Informatie milieuzones Duitsland

 

De milieuzones in Duitsland veranderen door de jaren heen. Voor iedere stad gelden er weer andere milieuregels. Voor de milieuregels in de stad Mannheim kan je terecht bij https://www.anwb.nl/experts/auto/118/vignet-mannheimHier vind je alle informatie omtrent je reis naar Mannheim. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat naar Mannheim. 

 

3eGolf.nl