3EGolf
Image default
Muziek

Spelen op een vleugel; de ultieme droom van iedere muzikant

Vrijwel iedere muzikant en dan vooral de pianospelers onder ons dromen ervan om ooit de vleugel heer en meester te zijn. Het indrukwekkende snaarinstrument ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar je kunt er ook prachtige muziek op spelen. Als je wel eens bij een concert van Wibi Soerjadi bent geweest weet je ook als geen ander dat het geluid van het instrument fenomenaal is en niet met het geluid van de huiskamerpiano te vergelijken is. Toch zal het voor veel mensen bij een droom blijven, maar denk je er serieus over na om een vleugel te kopen hebben wij nog wat handige informatie voor jou. Lees snel verder.

Het mechaniek van de vleugel

Een vleugel heeft een bijzonder mechaniek dat dus ook voor dat mooie volle geluid zorgt. Het formaat van het instrument zorgt er niet alleen voor dat het indrukwekkend is, maar de snaren kunnen op deze wijze ook horizontaal in de kast worden geplaatst. Terwijl dat bij een huiskamerpiano – ook wel de pianino genoemd – verticaal is. De snaren van een huiskamerpiano zijn doorgaans ook korter. Dat heeft weer invloed op de snelheid waarmee je kunt spelen. Het is een feit dat je op een vleugel veel beter technische en moeilijke muziekstukken kunt spelen terwijl je bij de pianino toch iets beperkter bent. Het geluid van de vleugel klinkt ook dynamischer en door de dubbele repetitiemechaniek kun je dus ook veel sneller spelen als dat nodig is.

Op een vleugel speel je ook anders

Veel muziekleraren of experts zeggen dat beginnende pianospelers niets te zoeken hebben op een vleugel, maar dat is natuurlijk niet waar. Je kunt hier prima op leren spelen, maar wees je er wel van bewust dat gevorderden spelers veel meer baat hebben bij het snaarinstrument en deze ook ten volste kunnen benutten. Daar moet je als starter natuurlijk naartoe werken. Een groot verschil met leren spelen op een huiskamerpiano is dat je bij een vleugel al vrij snel leert dat je met de hardheid en de snelheid waarmee je de toetsen aanslaat een heel ander geluid kunt produceren. Dat bereik is op een pianino simpelweg een stuk kleiner.

Wanneer koop je een vleugel?

Om een vleugel te kopen verwezenlijk je als muzikant en pianospeler een droom, maar je kunt het instrument alleen aanschaffen als je er ook de ruimte voor hebt. Je kunt eventueel kiezen voor een baby vleugel als goede middenweg, maar ook deze instrumenten hebben een minder dynamisch bereik. Je zou uit het oogpunt van de prijs en de ruimte ook kunnen kiezen voor de huiskamerpiano. Zeker als je net begint met piano spelen. Leer het instrument eerst goed kennen en bespelen voordat je aan een vleugel denkt. Want het is nu eenmaal een feit dat het spelen op een vleugel moeilijker en uitdagender is. De keerzijde van de medaille is dat je wel complexe muziekstukken kunt spelen en dat je er ook meer voldoening uit haalt als je op het snaarinstrument een mooi muziekstuk hebt gespeeld.

 

 

3eGolf.nl