3EGolf
Image default
Gezondheid

VIG: Wat is het? Voor wie en met wie werk je?

Wat is een VIG, oftwel: een Verzorger IG?

De term ‘Verzorgende IG’ staat voor ‘verzorgende individuele gezondheidszorg’. Deze term wordt ook wel afgekort als ‘VIG’. Een VIG kun je overal in de zorg tegenkomen: in de GGZ waar psychiatrisch patiënten worden verpleegd, maar ook in ziekenhuizen en in de kraamzorg. Het is een beroep wat veel van je vergt, maar als je mensen graag wilt helpen, krijg je er ook heel erg veel voor terug. Je hebt niet alleen maar contact met mensen die zichzelf niet geheel kunnen verzorgen, maar je onderhoudt ook intensief contact met artsen en andere verplegers. Soms is het nodig om een zorgplan op te stellen. Dit valt ook onder jouw verantwoordelijkheid.

 
Waarom niet gewoon ‘verpleegkundige’?

Er is een belangrijk verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige. Verpleegkundigen mogen meer medische handelingen uitvoeren omdat zij daarvoor mbo- of hbo-geschoold zijn. Denk daarbij aan het prikken, verzorgen van wonden of het bepalen van bloedwaarden. Een Verzorgende IG heeft meer een ondersteunende functie. Denk daarbij aan het geven van een wasbeurt of het anderszins ondersteunen van patiënten in de dagelijkse dingen die niet zomaar zelf kunnen doen.

 
Wie is en wie en wie doet wat?

Er bestaat ook de term ‘verzorgende’ zonder de term IG erachter. Deze heeft minder bevoegdheden dan een Verzorger IG. De overeenkomst tussen deze drie beroepen (verzorgende, Verzorgende IG en verpleegkundige)is dus dat ze intensief samenwerken en staan voor de zorg van dezelfde mensen. De bevoegdheden verschillen echter wel van elkaar omdat de opleiding anders is. Als je Verzorgende IG bent en je wilt graag meer bevoegdheden als verpleegkundige, kun je na de opleiding tot Verzorgende IG een opleiding tot verpleegkundige volgen.

3eGolf.nl